Kampie.info

Chinese astrologie



Inleiding

De Chinese astrologie bestaat in veel verschillende Aziatische landen. Deze vorm van astrologie heeft echter niets te maken met de planeten (of met sterren). Het woord astrologie is hier in feite niet op zijn plaats. De kern van de Chinese astrologie is de studie van de interactie tussen mensen. Het gaat om 12 fundamentele karaktertypen en de relaties tussen deze onderling.

In China is sinds 1912 de westerse (Gregoriaanse) kalender in gebruik, maar de traditionele maankalender is nog steeds van groot belang. Zo wordt bijvoorbeeld de datum van het belangrijkste festival, Chinees Nieuwjaar ofwel het Chinese Lentefeest, bepaald volgens de maankalender. Het Chinese nieuwjaar valt op de eerste dag van de eerste maanmaand. Op zijn vroegst is dat 21 januari, op zijn laatst 20 februari. Elke maanmaand begint op de dag van de nieuwe maan; op de 15e van die maand in het dan volle maan. De maancyclus duurt 29 a 30 dagen (gemiddeld 29½ dag). Een kleine rekensom leert dat een jaar van 12 maanden dus 354 dagen telt. Aangezien de aarde er 365 en een kwart dag over doet om in dezelfde positie ten opzichte van de zon te bereiken, 'missen' er dus 11 en een kwart dagen per jaar. De Chinese oplossing is als volgt: om de drie jaar wordt een schrikkelmaand ingevoegd. 

Tekens

De Chinese dierenriem kent - net als onze westerse - twaalf tekens. De tekens van de Chinese dierenriem zijn:

Het teken waaronder je geboren bent bepaalt je karakter, je ideale partner en je geluks/ongeluksdagen. Je kunt je teken eenvoudig bepalen aan de hand van je (Chinese) geboortejaar.

Chinese astrologie werd erg populair onder keizer Huang Ti, die rond 2704 v.Chr. werd geboren. Hij maakte van de Chinese astrologie een officieel systeem in het jaar 2637 v.Chr., dat nadien gedurende 46 eeuwen invloed had op alle staatszaken in China. Vandaar dat ook de Chinese jaartelling begint in 2637 v.Chr.. Er is zelfs een keizer geweest die zijn onderdanen verbood om de astrologie te beoefenen. Hij was zo overtuigd van de efficiëntie van de astrologie, dat hij dacht dat deze ook wel eens tegen hem kon gebruikt worden. Vandaar dat alleen hijzelf er een astroloog mocht op na houden. Iedereen die stiekem toch astrologie bedreef, werd gedood.

Elementen

Naast de eerder genoemde twaalf tekens kent de Chinese astrologie vijf elementen. Elk van deze elementen staat voor een aantal eigenschappen. De elementen met de bijbehorende eigenschappen zijn:

Metaal vasthoudendheid, wilskracht, welbespraaktheid
Vuur dynamiek, passie, energie, agressie, leiderschap
Water gevoeligheid, overtuigingskracht
Aarde stabiliteit, realiteitszin, voorzichtigheid
Hout verbeeldingskracht, creativiteit, idealisme

Geen van de elementen is sterker dan de ander. In processen van samenwerking (de samenwerkcyclus) en tegenwerking (de tegenwerkcyclus) hebben ze elkaar nodig om onze levenscyclus compleet te maken. Deze vijf elementen zijn verantwoordelijk voor alle harmonie en disharmonie. Het is belangrijk er dus goed mee om te gaan.

De samenwerkcyclus. De tegenwerkcyclus.
De aarde werkt samen met metaal, door in zijn diepten metaal te creëren. Hout werkt aarde tegen doordat boomwortels aarde openbreken.
Metaal werkt samen met water door middel van metalen emmers voor het vervoer van water. Metaal werkt hout tegen doordat bijlen bomen vellen.
Water werkt samen met hout door bomen met regen te bewaren. Vuur werkt metaal tegen door het te smelten.
Hout werkt samen met vuur door de grondstof voor de vlammen te verschaffen. Water werkt vuur tegen door het uit te doven.
Vuur werkt samen met aarde door hout te veranderen in as, wat weer aarde wordt. Aarde werkt water tegen door het in modder te veranderen.

Yin, yang en Chi

Naast de tekens en elementen maakt de Chinese astrologie ook gebruik van de yin (vrouwelijk) en yang (mannelijk) filosofie, de windrichtingen en de seizoenen. 

Onze buitenkant is Yang (actief, mannelijk, agressief, sociaal onverschillig) en onze binnenkant is Yin (passief, vrouwelijk,ontvankelijk, op de samenleving gericht). Beide gegevens zijn met elkaar verstrengeld. Alles hangt met alles samen. Er loopt voortdurend een stroom energie van het een naar het ander. Deze energiestroom wordt Chi genoemd. Chi brengt geluk en levenskracht met zich mee. Als deze energiestroom geblokkeerd wordt, dan brengt dat stagnatie teweeg en dat is ongezond. Volgens het Chinese denken is iedere toestand in het universum een direct gevolg van een energetische balans of van een verstoring tussen Yin en Yang.

Elk jaar is ook Yang of Yin. Alle even jaren zijn Yang, dus goed voor zakendoen, goed om nieuwe contacten te leggen, goed voor een actief sociaal leven, goed voor initiatief en actie. Alle oneven jaren zijn Yin, deze jaren zijn goed voor contemplatie, voor studie, goed om thuis te blijven, goed voor meer naar binnen gerichte activiteiten.

Chi stroomt in functie van de windrichting. Sommige windrichtingen zijn beter voor bepaalde dieren. Zo is het Westen bijzonder gunstig voor de Aap, de Haan en de Hond. Zo hebben de dieren ook elk hun eigen favoriete seizoen. Het Westen komt overeen met de herfst, het Noorden met de winter, het Oosten met de lente en het Zuiden met de zomer.

Voor een uitgebreide Chinese horoscoop duiding moet ook het zogenaamde ascendant dier worden vastgesteld. Daarvoor wordt de dag verdeeld in 12 delen van 2 uren. Om je ascendant te bepalen kijk je op welk tijdstip je geboren bent. Klik hier voor een overzicht.

Het teken dat hoort bij je geboortejaar beschrijft je buitenkant, terwijl het ascendant dier je binnenkant beschrijft. Ook voor de datum waarop iemand is geboren (dag en maand) kan een dier worden berekend. Dit dier zegt iets over je persoonlijkheid en de manier waarop je met andere mensen omgaat. Ik kan mij voorstellen dat je, nu je dit allemaal weet, je afvraagt wat jouw teken en element zijn. Klik hier voor een overzicht.

Stromingen

Er bestaan verschillende stromingen in de Chinese astrologie. Deze stromingen berusten op verschillende legenden. Een van die stromingen berust op de legende van Boeddha:

De legende van Boeddha

Boeddha riep alle dieren uit zijn vaders koninkrijk bijeen om hen vaarwel te zeggen toen hij van de aarde vertrok naar het Nirvana. Er kwamen echter slechts 12 dieren opdagen. Boeddha beloonde deze dieren door een jaar naar elk van hen te noemen. Het dier dat het eerste kwam was de Rat, vandaar dat het eerste jaar de Rat werd genoemd; het laatste dier dat aankwam was het Varken, vandaar dat het twaalfde jaar naar het Varken genoemd is. 

Een andere stroming in de Chinese astrologie berust op de legende van de Jade keizer:

De legende van de Jade Keizer

Op een dag besloot de Jade Keizer zich te vervelen want hij had niets te doen in de hemel waarover hij regeerde. Hij kon ook niet zien wat er op aarde gebeurde en bovendien beschikte hij over dienaren die iedere wens onmiddellijk in vervulling lieten gaan. Hij besloot dat hij eens wilde zien wat voor dieren er op aarde leefden dus gaf hij een adviseur opdracht om hem twaalf dieren te brengen. De adviseur stuurde als eerste een uitnodiging naar de rat en gaf hem opdracht ook de kat uit te nodigen. Omdat de rat jaloers was zorgde deze ervoor dat de kat de uitnodiging niet ontving. Er werden verder uitnodigingen verstuurd naar de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, de ram, de aap, de haan en de hond om de volgende dag naar het paleis te komen. Toen ze daar in een rij voor de keizer stonden, ontdekte deze dat er slechts elf waren in plaats van de twaalf waar hij om gevraagd had. De keizer stuurde daarom een bediende naar de aarde om een twaalfde dier op te halen. Deze bediende kwam als eerste een man tegen die een varken bij zich had dus hij pakte snel dit varken en bracht het naar de koning.

De dieren stonden voor de keizer in willekeurige volgorde. De rat, die een stuk kleiner was dan de rest, sprong snel op de rug van de os en begon fluit te spelen. De keizer was onder de indruk van deze kwieke muzikale rat en gaf hem de eerste plaats. De tweede plek gaf hij aan de os omdat hij zo sportief was en de derde aan de tijger omdat hij zo dapper was. Het konijn kreeg de vierde plek, de draak de vijfde, de slang de zesde, het paard de zevende, de ram de achtste, de aap werd negende, de haan tiende en de hond elfde. Omat hij als laatste was aangekomen en de koning een rechtvaardig man was, gaf hij het varken de twaalfde plaats. Nadat de ceremonie was afgelopen, smeekte de kat die inmiddels toch gearriveerd was of de koning niet wilde heroverwegen. De koning zei dat dit te laat was en dit verklaart waarom katten zo'n hekel hebben aan ratten. 

Als we bedenken dat we ons volgens de telling van de Chinese astrologie inmiddels in de 78ste cyclus bevinden, en een cyclus 60 jaren duurt, betekent dit, dat de Chinese astrologie aan het einde van de huidige cyclus (februari 2044) al 4680 (78 x 60) jaren oud is. Dat zou de hierboven genoemde legende van Boeddha uiteraard ter discussie stellen, omdat die 563 voor Christus geboren zou zijn. De legende over de Jade koning is echter ook niet steekhoudend tenzij je gelooft in het feit dat de Jade Keizer zich verveelde in zijn hemel. Overigens zijn er van deze legende meerdere versies, bijvoorbeeld dat de keizer een race over een rivier organiseerde en de plek in de dierenriem bepaalde op volgorde van aankomst. De tijdsperiode waarin deze legende gedateerd wordt is echter wel kloppend omdat dit gestaafd wordt door archeologische opgravingen. We zullen deze inconsistentie hier voor lief nemen. Er zijn uiteindelijk ook genoeg kanttekeningen bij onze eigen westerse astrologie te plaatsen.