Reisverslag China

Dali: Erhai meer

Oostelijk van Dali ligt het veertig kilometer lange Erhai meer. Een meer dan zijn naam te danken schijnt te hebben aan zijn oorvorm ("er"), maar zelf zie ik geen oor in de vorm van het eiland. Je kunt, zoals wij gedaan hebben, in twee dagen om het meer heen fietsen (overnachten in Wase). Maar je kunt ook met een boot het meer op of over.

Het Erhai meer ligt zo'n 1950 meter boven zeeniveau. De afstand van het uiterste noordelijke puntje van het eiland tot het uiterst zuidelijke punt is 40 km. De afstand tussen de west- en de oostoever van het meer is ongeveer 7 à 8 km. Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 250 km².

Het meer is een belangrijke voedingsbron voor de mensen die in de omgeving van het meer wonen. Het vissen gebeurd echter op een wel heel bijzondere manier. De vissers maken namelijk gebruik van speciaal voor dit doel getrainde aalscholvers. Deze aalscholvers vangen de vis en brengen de vangst naar de visser. Om te voorkomen dat de aalscholvers de gevangen vis zelf opeten doet de visser eerst een ring om hun nek waardoor het voor de aalscholver niet meer mogelijk is om een vis door te slikken.

Dali

Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.