Reisverslag China

Xiahe: Het Labrang klooster

Het Labrang klooster in Xiahe vormt samen met het beroemde Kumbun klooster (bij Xining) de belangrijkste oostelijke vertegenwoordiging van de Gelukpa Sekte van het Tibetaanse boeddhisme.

Het werd gesticht in 1709 door de eerste 'Living Buddha' en werd op zijn hoogtepunt bewoond door zo'n 4000 monniken. Tegenwoordig herbergt het Labrang klooster een belangrijke boeddhistische school en resideren er meer dan 2000 monniken en novicen.

Een bezoek aan het Labrang klooster in niet compleet zonder het lopen van de korla - de pelgrimsroute - langs de 1.174 gebedsmolens rond het klooster. Natuurlijk loop je met de klok mee (anders brengt het ongeluk) en als je het helemaal goed wilt doen geef je elke gebedsmolen een duwtje.

Het Labrangklooster is erg kleurrijk en boordevol goudkleurige boeddha's. Veel kamers bevatten reïncarnaties van lama's. Het klooster bezit veel zilverwerk, kelken, kandelaars, beelden, lampen en schilderijen. In een aparte zaal hangen allemaal schilderijen die zijn gemaakt van yakboter in de meest prachtige kleuren.

Labrang klooster (Xiahe)
Labrang klooster (Xiahe)

Ga naar:
 
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.