Reisverslag China

Simatai

Ten noorden van Beijing kun je op vijf verschillende plaatsen een goede indruk van de Chinese Muur krijgen. Deze plaatsen zijn: Badaling, Mutianyu, Juyongguan, Simatai en Jinshanling. Zelf ben ik twee dagen op de Chinese muur geweest. De eerste dag heb ik een doodlopend stuk muur bij Simatai verkend en de tweede dag ben ik van Simatai naar Jinshanling gelopen.

Simatai

Chinese muurSimatai ligt zo'n 110 km ten noordoosten van de stad Beijing. Dit heeft tot gevolg dat veel toeristen er voor kiezen om de muur bij een van de dichter bij Beijing gelegen plaatsen te gaan verkennen. Van de eerder genoemde plaatsen is Simatai dan ook de rustigste plaats om de muur te verkennen. Ook al is ook hier inmiddels een kabelbaan naar boven. Vanuit het dorp aan de voet van Simatai loopt een pad naar boven Op een bepaald punt kun je dan kiezen om ofwel je linksaf - over een grote hangbrug - te gaan en naar Jinshanling te lopen, ofwel je gaat rechtsaf en loopt een doodlopend stuk van de muur.

Simatai is niet alleen het rustigste deel van de Chinese Muur in de omgeving van Beijing, het is ook het minst gerestaureerde deel. De natuurlijke omgeving is erg mooi en de vervallen staat van de muur zorgt voor een romantische sfeer. De vervallen trappen moeten om sommige plaatsen een hoek van 70 graden overwinnen en je moet dan ook goed opletten waar je je voeten neerzet (zeker bij nat weer). Sommige stukken zijn er zo slecht aan toe dat je alleen over paadjes aan de buitenkant van de muur verder kunt lopend.

Het stuk bij Simataibestaat uit veertien wachttorens die ongeveer 400 meter van elkaar liggen. Vanaf deze wachttorens werden vroeger rooksignalen gegeven naar de Chinese legers in de omgeving in geval van een vijandelijke invasie. De hoogste wachttoren, de Wangjinglou,  staat op een hoogte van 896 meter en biedt een prachtig uitzicht naar het zuidwesten in de richting van Beijing. Volgens de lokale bevolking zijn op heldere avonden de lichten van de hoofdstad zichtbaar.

Simatai - Jinshanling

Het al eerder genoemde pad vanuit het dorp leidt naar een eerste trap die langs het Simataireservoir loopt. Dit reservoir scheidt de muur van Simatai van een ander deel, het zogenaamde Jinshanling. Via een grote hangbrug over het reservoir kun je dit laatst genoemde stuk bereiken.

Je kunt nu helemaal doorlopen naar het 10 kilometer westelijker gelegen Jinshanling. Met Simatai een van de best bewaarde en minst bezochte stukken van de Chinese Muur. Vooral het eerste stuk vanaf Simatai is erg mooi. Het laatste stuk bij Jinshanling is meer gerestaureerd en ook drukker.

Al met al is het zeker geen eenvoudige wandeling (zelf heb ik het stuk in 4 uur gelopen), maar is het zonder meer de inspanning waard en het is dan ook een absolute aanrader.


Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.