Verslag: Indonesië
(Sumatra, Java, Bali)

De vlag van Indonesië

De vlag van Indonesië, ook Sang Merah Putih genoemd, is een eenvoudige tweekleurige vlag met twee gelijke horizontale banden, rood (bovenkant) en wit. De vlag is in gebruik sinds 17 augustus 1945, de dag die de overheid van Indonesië beschouwt als onafhankelijkheidsdag. Sindsdien is de vlag niet meer veranderd.

Vlag Indonesie

 

Vele inwoners van de archipel zien rood en wit als heilige kleuren, zijnde de kleur van de suikerpalm (rood) en die van rijst (wit). Suiker en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten van de Indonesische keuken. Het Javaanse Majapahitrijk gebruikte deze kleuren al in de 13e eeuw, op een vlag die bestond uit negen rode en negen witte strepen. Een alternatieve symboliek stelt dat rood staat voor moed, het menselijk lichaam en het fysieke leven, en wit voor puurheid, reinheid, de geest en het spirituele leven. In de grondwet heet de tweekleur Sang Merah Putih, hetgeen "De Rode en Witte" betekent. Daarnaast heeft de vlag nog twee bijnamen: Sang Dwiwarna ("De Tweekleur") en Sang Saka Merah Putih ("De Verheven Rode en Witte"). Deze laatste bijnaam verwijst naar de vlag die Soekarno voor zijn huis liet hijsen, de zogeheten Bendera Pusaka.

Het ontwerp van de vlag is eenvoudig, met twee gelijke horizontale banen in rood (boven) en wit, met een hoogte-breedteverhouding van 2:3. De Sang Merah Putih is het omgekeerde van de vlag van Polen (hoewel de kleurstelling en hoogte-breedteverhouding bij de Poolse vlag ietwat anders zijn). Afgezien van die verhouding is de Indonesische vlag gelijk aan de vlag van Monaco. De vlag van Madagaskar heeft dezelfde oorsprong als die van Indonesië, aangezien de meeste inwoners van Madagaskar van Oost-Indische afkomst zijn. In het lied Merah Putih ("rood en wit") wordt de Indonesische vlag bezongen.


Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.