Reisverslag Japan

Onsen

In heel Japan vind je sporen van vulkanische activiteit. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan zijn de talloze onsen (geothermische bronnen met warm water) waar Japanners al eeuwenlang in baden en waaromheen een bijzondere badcultuur is ontstaan. Onsen zijn er in vele soorten zoals de openluchtbaden en overdekte baden. Een onsen kan openbaar zijn of deel uitmaken van een hotel, ryokan of minshuku.

De samenstelling van het water verschilt per onsen. En afhankelijk van welke mineralen er in het water van een ons zitten wordt aan het water een geneeskrachtige werking voor bepaalde kwalen toegeschreven. Ook de kleur van het water verschilt per onsen en varieert van doorzichtig en melkwit via violetblauw tot en met knalgroen en oranje.

Algemeen

Een bezoek aan een onsen is een oefening in ontspannen waarvoor je niet preuts moet zijn. Met uitzondering van sommige moderne onsen in grote steden is het dragen van badkleding in een onsen verboden; je moet naakt in bad. De Japanse term hiervoor is 'Hakada no tsukiai', naakte ontmoetingen. In de meeste onsen zijn er afzonderlijke baden voor mannen en vrouwen

Geschiedenis

Het gemeenteschappelijk baden is in Japan al eeuwenlang heel gebruikelijk. Onsen zijn traditioneel buitenshuis, al hebben veel overnachtingsgelegenheden tegenwoordig ook een overdekt bad.

Etiquette

Reinheid
In een onsen wassen de gasten hun lichaam grondig voordat ze het warme water ingaan. Overdekte onsen hebben vaak kranen met losse douchekop en krukjes om op te zitten tijdens het douchen en het wassen van de haren. De onsen ingaan terwijl men nog vies is of niet alle zeep heeft afgespoeld is onaangenaam voor de andere gasten en kan zelfs leiden tot een stevig protest. Het absolute minimum is het gebruik van een emmertje om water over de genitaliën en voeten te spoelen, ook al is dit slechts een symbolische reiniging.

Badkleding
Traditionele onsen op het platteland staan badkleding in de baden niet toe, met als argument dat de reinheid daardoor moeilijker te garanderen is. Enkele moderne onsen in de grote steden moedigen het gebruik van badkleding juist aan, vooral in de gemengde baden.

Handdoeken
Gasten van een onsen brengen vaak een kleine handdoek mee die ook als washand wordt gebruikt. Bij een verplaatsing van het ene naar het andere bad wordt hiermee ook de schaamstreek bedekt. Het in de onsen dopen van dit handdoekje wordt niet gewaardeerd en soms expliciet verboden. Dit handdoekje blijft dus naast het bad, al leggen sommige mensen de opgevouwen handdoek op hun hoofd.

Lawaai
Een onsen is in het algemeen een plaats om het hectische leven even achter je te laten en de sfeer is daarom rustig. Gesprekken tussen baders zijn wel normaal. Tegenover kinderen is men echter vrij tolerant en begripvol als ze hun energie even kwijt moeten.

Soorten onsen

Onsen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er natuurlijke onsen en door mensen aangelegde onsen, binnen onsen en buiten onsen. Varierend qua formaat van een grote badkuip tot grote baden al dan niet met vertier zoals karaoke. De temperatuur van het water varieert van lauw tot gloeiend heet. Het water kan helder of troebel zijn en ruiken naar zwavel of aarde.

Onsen-ryokan
Beroemd zijn de onsen bij een ryokan - een Japanse vorm van een familiehotel of pension - befaamd om hun gastvrijheid, service, mooi gelegen buienbaden, mooi ingerichte binnenbaden en een goede keuken.


Badende makaken

Een heel bijzonder fenomeen kun je zien bij de Jigokudani Onsen bij Nagano. Hier hebben Japanse makaken het genot van een bad in het warme water van de onsen ontdekt. Voor zover bij mij bekend is dit de enige plek waar Japanse makaken zich opwarmen in het warme water van de onsen.

Tip: Doe je sieraden af als je een onsen gaat bezoeken want de mineralen in het water kunnen het metaal aantasten.


Ga naar: Reisverslag Japan

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.