Reisverslag Japan

Inleiding

Na een roerige periode besluit ik eind 2015 dat het weer eens tijd wordt voor een mooie reis naar een verre bestemming. Ik begin het internet af te zoeken naar een geschikte bestemming. En al surfend en lezend begin ik meer en meer na te denken over een reis naar Japan. Een land dat al langer hoog op 'mijn lijstje' staat, maar waar ik tot nu toe niet naar toe geweest ben in verband met de relatief hoge prijs van een reis naar het land van de rijzende zon.

Begin december neem ik bij Sawadee een optie op een 25-daagse rondreis door Japan en meld ik mij aan voor het Sawadee Winter Event op 13 december in Amsterdam. Nadat ik eerst met een aantal oude bekenden heb bijgepraat woon ik een presentatie over Japan bij. Hier worden al mijn vragen beantwoord en hoor ik tot mijn geruststelling dat er tijdens de reis een aantal dagen zijn waarop je een lekkere lange wandeling kunt maken. Kortom, geen enkele reden om af te zien van deze reis.

Route rondreis Japan
Route rondreis Japan
Het verslag van de reis bestaat uit de volgende pagina's:

Van Zwolle naar Tokio

De reis begint om donderdag 14 april. Met een taxi ga ik naar het station van Zwolle om daar de trein naar Schiphol te nemen. Vanaf Schiphol vlieg ik eerst naar Frankfurt om daarna vanuit Frankfurt door te vliegen naar Tokyo International Airport, beter bekend als Haneda Airport.

Lufthansa
Schiphol

Tokio

Mijn rondreis door Japan begint met drie dagen Tokio. Dagen waarin ik het veelzijdige Tokio verken. Ik ontdek dat Tokio meer is dan alleen maar hoogbouw. Zo breng ik een bezoek aan de grootste vismarkt ter wereld, de Centrale Tsukiji vismarkt, bewonder ik de Sensō-ji tempel en geniet ik in het Ueno park. Op zondagochtend ga ik naar de belangrijkste Shinto tempel van de stad, de Meiji tempel. Een bij Japanners populaire trouwlocatie. Op de laatste dag in Tokio bekijk ik in de wijk Shinjuku het moderne Tokio met zijn enorme wolkenkrabbers.

Tsukiji vismarkt
Tsukiji Centrale Vismarkt

Naar Yudanaka

Ik verlaat Tokio en ga met de snelle Shinkansen op weg naar het van de olympische spelen bekende Nagano. Hier stap ik over over een trein die me naar het in de Japanse Alpen gelegen Yudanaka zal brengen. Direct na aankomst ga ik naar de beroemde sneeuwapen.

In Yudanaka slaap ik twee nachten in een ryokan. Ik maak hier gebruik van een aantal van de negen openbare onsen. Op de tweede dag maak ik vanuit Yudanaka een uitstapje naar het kunstenaarsdorp Obuse

Sneeuwaap
Sneeuwaap

Yudanaka en Obuse

Vanuit Yudanaka ga ik met de trein naar het kunsternaarsdorp Obuse. Ik bekijk het dorp, eet bij 'de plaatselijke van der Valk' en geniet van de rust bij de net buiten het dorp gelegen Jyokoji tempel.

's Middags ga ik met de trein terug naar Yudanaka. Ik wandel door het dorp en ontspan in een paar onsen.

Kortom, ik kom op het platteland van Japan bij van de hectiek van de grote stad.

Yudanaka
Yudanaka

Naar Tsumago

In ongeveer drie uur rij ik met de trein van Tsumago naar Nagiso. Hier begin ik aan een drie uur durende wandeling oude een stukje van de oude postroute naar Tsumago. Een wandeling door een mooie omgeving, maar helaas ook een wandeling in de regen.

In Tsumago slaap ik één nacht in een mooi landelijk gelegen ryokan.

Ryokan in Tsumago
Ryokan in Tsumago

Via Magome naar Kyoto

Over een stukje van de oude postroute loop ik van Tsumago naar Magome. Een wandeling van ruim twee uur.

Na de lunch rij ik met bus en trein naar Kyoto. Vanaf het station van Kyoto neem ik de metro naar het hotel waar ik tegen het eind van de middag aankom.

Ik heb dan weinig zin meer om de stad nog in te gaan en eet daarom in een restaurant vlakbij het hotel. Een restaurant waar je je eten besteld bij een automaat.

Shinkansen
Shinkansen hogesnelheidstrein

Kyoto

Ik heb vier dagen om Kyoto - de culturele hoofdstad van Japan - te verkennen. De eerste dag bekijk ik een aantal tempels in het oosten van de stad waaronder de beroemde Ginkaku-ji tempel met z'n Zilveren Paviljoen en probeer ik Geisha's te spotten in Gion. De tweede dag bezoek ik twee beroemde tempels in het noordwesten van de stad, de Kinkakuji tempel met z'n Gouden Paviljoen en de Ryoanji tempel met z'n beroemde zen-tuin. Maar ook ga in naar kasteel Nijo en een grote voedselmarkt. Ook maak ik vanuit Kyoto uitstapjes naar kasteel Hikone en de beroemde Fushima Inari-taisha.

Gouden Paviljoen
Op de foto voor het Gouden Paviljoen

Naar Mount Koya

Terwijl mijn grote reistas voorgestuurd wordt naar Hiroshima reis ik met een dagrugzak met spullen voor twee dagen naar Mount Koya. Een reis per metro, trein, kabeltrein en bus. In Koya ga ik twee keer naar de beroemde Okunoin-begraafplaats. Een keer overdag en een keer 's avonds als de begraafplaats sfeervol verlicht is.

Aan het eind van de dag eet en slaap ik in het gastenverblijf van een klooster. Dat betekent vegetarisch eten en slapen op de inmiddels bekende harde matjes.

Okunoin-begraafplaats
Okunoin-begraafplaats op Mount Koya

Naar Hiroshima

Na een reis per bus, kabeltrein, trein, Shinkansen en tram kom ik aan het eind van de middag aan bij het hotel in Hiroshima waar ik de komende nachten zal slapen. Aan het eind van de middag loop ik door het vlakbij het hotel gelegen Peace Memorial Park waar ik onder de indruk raak van alle van papier gevouwen kraanvogels bij het monument ter nagedachtenis aan alle omgekomen kinderen.

's Avonds eet ik okonomiyaki, een soort gevulde pannekoek onstaan in de tijd na de oorlog waarin voedsel schaars was.

Shinkansen Sakura 555
Shinkansen Sakura 555

Hiroshima

Drie nachten slaap ik in de stad die vooral bekend staat om dat ene moment op 6 augustus 1945 toen Hiroshima de eerste stad op de wereld werd die getroffen werd door de verwoestende werking van een atoombom. Maar ik zal ontdekken dat Hiroshima veel meer is dan een groot een de atoombom gewijd openluchtmuseum. Al kom je op veel plekken in de stad veel diengen tegen die je er aan herinneren.

Vanuit Hiroshima maak ik een uitstapje naar Miyajima, bekend om z'n grote 'drijvende' rode torii.

Peace Memorial Park
Peace Memorial Park

Naar Fukuoka

Vandaag wijken we af van het oorspronkelijke reisprogramma. We gaan niet naar het door een aardbeving getroffen Kumamoto maar naar het eveneens op het zuidelijke eiland gelegen Fukuoka. In Fukuoka ga in naar het robosquare en wandel ik door een park waar ik een Japanse tuin bekijk en een festival bezoek waar op een Japanse meidengroep optreedt. 's Avonds zie ik in een ander park een andere meidengroep optreden en wat mij bij beide optreden opvalt is dat de voorste rij publiek bestaat uit mannen van middelbare leeftijd 'gewapend' met fotocamera's met grote telelenzen.
Fukuoka
Bellen blazen in een park in Fukuoka

Naar Nagasaki

Met de trein reis ik van Fukuoka naar Nagasaki. Geen snelle Shinkansen dit keer want Nagasaki is anno 2016 nog niet bereikbaar per Shinkansen. Maar ook met een normale trein duurt de rit niet langer dan twee uur waardoor ik aan het begin van dee middag in Nagasaki ben.

's Middags bezoek ik Dejima, een stukje Nederlandse geschiedenis in Japan. Ook ga ik naar de Dutch Slopes en Glover Garden. 's Avonds eet ik ik het kleine Shinchi Chinatown.

Dejima
Kamer van de scheepsklerk in Dejima

Nagasaki

In deze stad met een Nederlandse geschiedenis beleef ik een ochtend met Hollands weer. De regen kom met bakken uit te lucht. Mooi weer om een museum te bezoeken. In dit geval het Nagasaki Museum of History and Culture. Als 's middags het weer opklaart ga ik met de tram naar het noorden van de stad. De plek waar op 9 augustus 1945 de tweede atoombom ooit explodeerde waardoor een derde van de bevolking om kwam. Op de twwede dag dwaal ik door deze gezellige stad en bekijk de Fukusai-ji tempel, een tempel in de vorm van een grote schildpad.

Fukusai-ji tempel
Fukusai-ji tempel

Naar Osaka

De laatste reisdag tijdens deze rondreis door Japan brengt mij naar Osaka, de op twee na grootste stad van het land. Osaka ervaar ik als 'het andere Japan'. Een hip, maar ook vuiler en ja zelfs vuiger Japan. Zo zie ik in Japan meer mensen met een tatoo op straat dan tijdens de hele voorafgaande reis. En in Japan wordt een tatoo nog steeds gerassocieerd met de Japanse maffia (met een tatoo mag je nog steeds bij veel onsen niet naar binnen.

Plaatsbewijs
Stoelreservering voor de trein van Nagasaki naar Hakata

Osaka

In Osaka bekijk ik de hippe wijk Amerikamura en loop ik op 173 meter hoogte over het dak van het Umeda Sky Building. 's Avonds fotografeer ik het uitgaanslevens met de vele gezeldschapsjongens en gezeldschapsmeisjes.

Op de laatste dag in Osaka maak ik een uitstapje naar kasteel Himeji, ook wel 'Witte reiger kasteel' genoemd.

Osaka
Uitzicht vanaf het Umeda Sky Building

Van Osaka naar Zwolle

Deze dag begint met een ritje met de metro in Osaka gevolg door een treinreis naar de de ten zuiden van Osaka op een kunstmatig eiland gebouwde internationale luchthavenOsaka Kansai Airport. Van Osaka vlieg ik via Frankfurt naar Schiphol. Op Schiphol neem ik afscheid van de rest van de groep, eet ik een hapje en stap ik op de trein naar Zwolle. Aangekomen in Zwolle leg ik het allerlaatste kleine stukje van de 25-daagse rondreis af in een zonetaxi. 's Avonds sta ik voor het eerst in weken weer eens rechtop onder de douche. Heerlijk!

Nederland Japan
Nijntje in Dejima
Volgende
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.