<

(een website met reisverslagen en foto's)

Reisverslag: Laos
Khmu

Khmu dorpDe Khmu (ook wel Khamu of Kammu genoemd) zijn de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Laos.

De Khmu zijn landbouwers maar houden zich ook bezig met jagen en vissen waarbij de meestal in groepen werken. In de dorpen zijn de ouderen het belangrijkst. De ouderen zijn ook verantwoordelijk voor het oplossen van alle geschillen in het dorp. De Khmu-cultuur wordt door de ouderen aan de jongere generatie doorgegeven door 's avonds verhalen te vertellen bij het vuur. Onderdeel van dit ritueel is het rond laten gaan een een zilveren pijp (oorspronkelijk gevuld met opium, maar tegenwoordig meestal gevuld met tabak).

Tatoeages hebben bij de Khmu zowel een decoratieve als ook een religieuze betekenis. In Laos staan de Khmu o. a. bekend als beoefenaars van de 'toverkunst' zoals het uitspreken van toverspreuken en het voorspellen van de toekomst.

De animistische Khmu geloven dat hun huizen, het dorp en de omgeving een geest hebben. Daarom beschouwen ze hun huizen en het dorp als rituele plaatsen. Khmu dorpen zijn omgeven door drie of vier poorten. Buiten het door poorten omgeven terrein worden altaren geplaatst om het dorp te behoeden voor vuur en storm.


Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.