Verslag: Laos-Cambodja

Luang Prabang

Als je Luang Prabang bezoekt snap je direct waarom deze oude koninklijke hoofdstad in 1995 door de Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst. Met zijn oude huizen, koloniale architectuur en niet op de laatste plaats de talrijke historische tempel heeft deze stad een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.
Luang Prabang ligt op de plaats waar de rivieren de Mekong en de Khan samenkomen en dankt haar naam aan een gouden boeddhabeeld, de Pha Bang. Dit beeld - een geschenk van het hof van Angkor aan koning Fa Ngum - geldt als het symbool van de stad. Het is de oudste stad van Laos die een geheel eigen karakter heeft gekregen doordat de stad eeuwenlang van de rest van het land geïsoleerd is geweest. Een sfeer die toen ik de stad in 2002 bezocht nog steeds aanwezig was. En doordat de stad in haar geheel op de werelderfgoedlijst staat zijn alle bouwwerken beschermd cultuurgoed. Om het unieke stadsbeeld te bewaren mogen nieuwe gebouwen maar maximaal drie verdiepingen hoog zijn.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad liggen dicht bij elkaar. De beste manier om de stad te verkennen is dan ook te voet. Trek hier gerust twee dagen voor uit, want er is veel te zien. Er zijn zoveel mooie historische gebouwen in de stad dat ik er niet eens aan begin om ze te beschrijven. Twee gebouwen die je wat mij betreft zeker moet zien zijn het koninklijk paleis en museum en de Wat Xieng Thong. Wat je ook zeker moet doen is het beklimmen van de 330 treden tellende steile trap naar de top van de heuvel Phu Si (Phousi). De wandeling naar de top is pittig, maar als je op de top bent aangekomen en uitkijkt over de stad vergeet je dat direct weer.

Een wel heel bijzondere 'toeristische attractie' zijn de grote groepen bedelmonniken die elke ochtend door de stad lopen. En volgens de informatie in de Trotter moet je om zes uur 's ochtends aan de straat staan als je er iets van wilt zien. Alleen kennen de monniken de Trotter niet - of ze hadden zich verslapen - want toen ik in de stad was begonnen ze 'pas' rond half zeven aan hun dagelijkse bedeltocht door de stad. Realiseer je wel dat wat 'voor ons westerlingen' een toeristische attractie is voor de monniken en de lokale bevolking een serieuze aangelegenheid is.

Luang Prabang Luang Prabang

Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.