Verslag: Laos-Cambodja

De grotten van Pak Ou

Op het punt waar de rivieren de Mekong en de Nam Ou samenkomen liggen in een hoge boven het water uitstekende kalksteenrots de indrukwekkende grotten van Pak Ou. In de twee grotten staan zo'n 4.000 boeddhabeelden in alle kleuren, vormen en maten. Deze beelden zijn daar in de loop der eeuwen geplaatst door pelgrims die deze - sinds de 16de eeuw - heilige boeddhistische plaats bezochten.

de grooten van Pak Ou Verondersteld wordt dat deze twee heilige grotten in de 16de eeuw ondekt zijn door Koning Setthathirat. Maar mogelijk waren het al religieuze grotten voordat het Boeddhisme in Laos zijn intrede deed. Zo worden de grotten door (een deel van) de plaatselijke bevolking nog steeds in verband gebracht met beschermde geesten. Jarenlang werden de grotten bewoond door monniken die een keer per jaar bezoek kregen van de koning. Sommige beelden zijn waarschijnlijk meer dan 300 jaat oud, maar de meeste dateren uit de 18de en 19de eeuw. In de loop van de jaren zijn veel beelden uit de grotten gestolen. Ook na de restauratie van de grotten en de beelden die in 1998 werd afgerond zijn (vooral in 2001 en 2002) en worden nog regelmatig beelden gestolen.

Vanaf de aanlegsteiger voor de boten voeren trappen je naar de laagste van de twee grotten, de Tham Ting. De ingang van deze grot wordt bewaakt door twee stenen leeuwen en bij de ingang staat een altaar. in deze grot bevinden zicht zo'n 2.500 beelden. Vanaf Tham Ting kun je via een trap naar de hoger gelegen grot, de Tham Phum. Rechts van de ingang van deze grot staat een beeld van een dikbuikige man dat een leerling van Boeddha voorstelt. Deze grot is circa 54 meter diep, een zaklantaarn kun je dus goed gebruiken In deze grot bevindt zich een waterkanaal met de afbeelding van een zwaan en een draak. Ieder jaar in april komen inwoners van Luang Prabang hier naar toe met hun boeddhabeelden om deze ritueel te laten reinigen in het heilige water.


Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.