Verslag: Laos-Cambodja

Phnom Penh ligt op de plaats waar de rivieren de Mekong en de Tonlé Sap samenkomen. En omdat de Mekong zich hier splitst in de Beneden-Mekong en de Tonlé Bassac noemen de Cambodjanen deze plek Chato Mukha (de vier gezichten). De hoofdstad heeft een voor de regio belangrijke rivierhaven die de stad de nodige welvaart heeft gebracht. Maar Phnom Penh is ook het bestuurlijke, sociale en culturele hart van het land.

Phnom Penh heeft een grote aantrekkingskracht op de plattelandsbevolking. Velen trekken naar de stad in de hoop daar een betere toekomst te vinden. Mede hierdoor groeit de stad snel. Maar toch lukt het de stad tot nu toe om haar eigen karakter en charme te bewaren.

Phnom Penh

Deze hoofdstad van Cambodja was volgens de Fransen de mooiste stad van Indo-China en werd in de koloniale tijd wel 'de parel van Zuidoost-Azië' genoemd. De Fransen legden er brede boulevards met luxe gebouwen aan, maar lieten de oude gebouwen uit de tijd van de Khmer staan. Dit laatste kan niet gezegd worden van de Rode Khmer die vooral veel religieuze gebouwen met de grond gelijk maakten. Maar gelukkig is er ook nog voldoende bewaard gebleven.

Volgens een legende is de stad gesticht de een zekere mevrouw Penh. Deze mevrouw Penh, een rijke weduwe, vond in 1372 aan de oever van de rivier een holle boomstam met een paar boeddhabeelden. Om de beelden te beschermen richtte ze een stenen heuvel op(Phnom is 'heuvel' in het Khmer). Hierop liet ze een stoepa bouwen en vanaf die tijd staat deze plaats bekend als Phnom Penh (de heuvel van Penh).

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode, de Wat Phnom, het Nationaal Museum, de centrale markt en het Tuol Sleng Genocide Museum. Tot slot kun je heerlijk slenteren over de met palmen omzoomde promenade. hier vind je ook talrijke gezellige terrasjes waar je kunt genieten van de omgeving en alle indrukken van de stad rustig op je in kunt laten werken

Central markt in Phnom Penh
De centrale markt van Phnom Penh

Troonhal van het Koninklijk paleis in Phnom Penh
De troonhal van het Koninklijk Paleis


Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.