Verslag: Laos-Cambodja

Siem Reap

Siem Reap dankt haar populariteit bij toeristen vooral aan het feit dat de stad vlakbij de wereldberoemde tempels van Angkor ligt. De stad wordt dan ook vooral gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels van Angkor. Hoewel dat op zich begrijpelijk is doe je Siem Reap tekort als je deze plaats alleen maar ziet als een uitvalsbasis.

De stad
Siem Reap ligt op de oevers van de Stung Siem Reap, een rivier die de stad van noord naar zuid in tweeën verdeelt. De stad is klein genoeg om te voet in een paar uur te verkennen. Ga je Siem Reap verkennen, ga is eens niet naar de bekende Center Market, maar breng in plaats daarvan een bezoek aan de Psar Chaa (de 'Oude Markt') in de vroegere Franse buurt dichtbij de rivier. Deze mooie overdekte markt is een ideale plek voor het kopen van souvenirs. Een aardig aandenken aan een bezoek aan Siem Reap en de tempels van Angkor is bijvoorbeeld een afdruk van bas-reliëfs uit Angkor Wat op rijstpapier.

Seeing Hands Massage:
Met de opkomst van het toerisme is het aantal massagesalons in Siem Reap stromachtig gegroeid. Een bijzondere massagesalon is die van de organisatie Seeing Hands Massage. Het bijzondere zit hem niet in de traditionele massage die je hier kunt krijgen, maar in de masseurs die er werken. Deze zijn namelelijk allemaal blind. Maar door het Seeing Hands project hoeven zij niet, zoals veel andere gehandicapten in Cambodja, te bedelen voor hun geld, maar verdienen zij een boterham met het geven van massages.

Persoonlijk vond ik het een bijzondere ervaring en zeker een aanrader aan iedereen die naar een dag 'Angkor Wat' zijn of haar vermoeide spieren wil laten masseren. Bijkomend voordeel vind ik dat je met een bezoek aan de Seeing Hands Massagesalon die bijzondere project steunt dat blinden in staat stelt iets te verdienen en zich (door scholing) verder te ontwikkelen.

 

Omgeving
De beroemdste bezienswaardigheid in de omgeving van Seim Reap zijn natuurlijk de tempels van Angkor. Maar er is meer te zien en te doen. Een aanrader vind ik persoonlijk om een toch over het platteland te maken. En dan geen tocht per bus, maar een toch met meer alternatieve vervoersmiddelen zoals de bromfiets en de ossenkar.

Andere aanraders in de omgeving van Siem Reap zijn het meer van Tonlé Sap en het vogelreservaat van Prek Toal aan de noordwestelijke rand van het meer van Tonlé Sap.

.
Siem Reap
Siem Reap

Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.