Verslag: Laos-Cambodja

Tuol Sleng Genocide Museum

Op de hoek van de straten 113 en 350 bouwden de Fransen jaren geleden de Tuol Svay Prey High School. Al vrij snel na hun machtsovername bouwden de Rode Khmer de schoolgebouwen om tot een gevangenis. Een gevangenis die uit zou groeien tot het grootste detentiecentrum van het land. Tussen april 1975 en januari 1979 werden erbijna 17.000 mensen - mannen vrouwen en kinderen - opgesloten en op de meest wrede manieren gemarteld. Niemand wist te ontsnappen uit de martelcentrum.

In Tuol Sleng - door de Rode Khmer S21 genoemd - verbleven voornamelijk leden van de vroegere elite zoals artsen, leraren, ambtenaren en militairen. Gevangen die door op gruwelijke wijze gemarteld werden om ze te laten bekennen. Gevangenen die niet al ter plekke bezweken aan de martelingen - en wiens lichamen verdwenen in massagraven op het gevangenisterrein - werden afgevoerd naar Choeung Ek om daar alsnog in een massagraf te eindigen.

Toen de Vietnamezen in januari 1979 Phnom Penh binnentrokken troffen ze in de gevangenis slecht zeven overlevenden aan. Deze mensen waren op persoonlijk bevel van Pol Pot gespaard gebleven omdat het beeldhouwers en schilders waren die belast waren met het maken van beelden en portretten van de grote leider. De Vietnamezen besloten alles in de oorspronkelijke staat te laten als aanklacht tegen de misdaden van de Rode Khmer.

Als je tegenwoordig het terrein oploopt zie je direct de galg in de hoek van wat vroeger ooit een schoolplein was. Naast de galg staan een paar grote kruiken waarin gevangenen werden gedood door ze te verdrinken. Vlakbij de galg zie je aan aantal graven. Dit zijn de graven van de laatste slachtoffers voor wie de bevrijding door de Vietnamezen net te laat kwam. In het gebouw links van de galg werden gevangenen gemarteld. In elke kamer staat nog het bed waarop de gevangene werd vastgeketend en een munitiekist die dienst deed als po.

Het grootste gebouw aan het plein was in gebruik als gevangenis en is tegenwoordig ingericht als museum. Naast foto's van gevangenen zie je o.a. schilderijen met afbeeldingen van de martelmethodes die de Rode Khmer gebruikte en de kleine houten cellen waarin de gevangenen werden opgesloten. Tot slot vraag ik je speciale aandacht voor de foto's die op de eerste verdieping hangen. Het gaat hierbij om dubbelportretten van overlevenden. Aan de ene kant een foto uit de tijd van de Rode Khmer en jaren later gemaakte foto. ook hangen er foto's van jonge mensen die zich aansloten bij de Rode Khmer met hun levensverhaal. al met al wel iets om stil van te worden.

Tuol Sleng
De galg op het binnenterrein van Tuol Sleng met op de achtergrond een van de tot gevangenis omgebouwde schoolgebouwen.Tuol Sleng
Foto's van gevangenenTuol Sleng
In blok D hangen tegenwoordig schilderijen met afbeeldingen van de martelpraktijken van de Rode Khmer. Schilderijen gemaakt door een van de zeven overlevenden

Tuol Sleng

Cel waarin gevangenen werden gemarteld


Tuol Sleng

Foto van Ren, een jonge vrouw die zich aansloot bij de Rode Khmer.

Bekijk het fotoalbum van Cambodja voor meer foto's van Tuol Sleng.

Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.