Verslag: Laos-Cambodja

Er is weinig bekend over de kruiken. Wie hebben ze gemaakt? Wanneer zijn ze gemaakt? Hoe zijn ze gemaakt? Waarvoor dienden ze? Zomaar een paar vragen waarop we het antwoord niet weten. Sommige deskundigen denken dat het voorraad''bussen'' waren voor wijn of voor rijst. Anderen denken dat de kruiken in feite grote urnen zijn waarin de as van overledenen werd bewaard. In de kleinere urnen voor 'gewone' mensen en de grotere urnen - de zwaarste weegt zes ton - voor de adel. Tijdens mijn bezoek aan de vlakte der kruiken hoorde ik echter ook het verhaal dat weer andere archeologen ontdekt zouden hebben dat zich onder de kruiken stoffelijke resten liggen. Dat zou er op duiden dat het geen urnen zijn, maar kruiken die als grafmonument bovenop het graf van overledenen werden geplaatst en mogelijk gevuld werden met zaken die de overledene in het hiernamaals nodig zou hebben.

Een plaatselijke legende geeft een heel andere verklaring voor de kruiken. Lang geleden, in een tijd dat de mensen twee keer zo groot waren als nu zou de heldhaftige Zuid-Chinese koning Khun Chuang de mensen die op de vlakte woonden bevrijd hebben van de wrede heerser Chao Angkha. De koning vierde deze overwinning met een groot feest. Hiervoor liet hij enorme hoeveelheden lao-lao brouwen in de stenen kruiken.

Het is de vraag of het echte verhaal achter de 'Vlakte der kruiken' ooit ontdekt zal worden of dat het altijd een misterie zal blijven. Hopelijk dan wel een goed bewaard misterie. Gedurende de jaren zijn meerdere kruiken gestolen en tijdens de Vietnam oorlog zijn meerdere kruiken (zwaar) beschadigd door Amerikaanse bombardementen.

De vlakte der kruiken (Thong Hai Hin)

Op een vlakte van 30 bij 30 km. in de omgeving van Phonsavan ligt de mysterieuze 'Vlakte der kruiken' (Laotiaanse naam: Thong Hai Hin). Verdeelt over meerdere locaties liggen duizenden grote stenen kruiken schijnbaar lukraak verspreid in het landschap. Maar van alle locaties zijn er slechts drie geopend voor toeristen.

Vlakte der kruiken
Vlakte der kruiken

Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.