Reisverslag Marokko

Fes

Fes, de oudste van de vier koningssteden, is lange tijd beschouwd als het religieuze en intellectuele middelpunt van Noord-Marokko. Waarschijnlijk denken de huidige bewoners er nog altijd zo over. De stad met circa 450.000 inwoners bestaat uit drie gedeelten: de oude stad, die wordt onderverdeeld in Fes el-Bali (het oude Fes) en het iets jongere stadsdeel Fes el-Djedid (het nieuwe Fes) en daarnaast de nieuwe stad uit de Franse tijd. Voor toeristen is Fes el-Bali het belangrijkste. In Fes el-Djedid zijn enige moskeeën en de oude joodse mellah te bewonderen.

Fes

Ontstaansgeschiedenis

Volgens de overlevering droeg de jonge sultan Idriss II in 806 een van zijn vertrouwelingen op een gunstige plaats uit te zoeken voor de stichting van een nieuwe hoofdstad. Oulili (Volubilis), de residentie van zijn vader Idriss I, was te klein geworden. Men begon te bouwen op de helling van het Zerhoungebergte, maar een geweldige storm vaagde de pas opgetrokken muren weg. Een tweede poging, nu op de helling van de Zalagh aan de oever van de Sebou (even ten noorden van Fes), mislukte eveneens. Bij zijn derde poging had Idriss meer geluk. Bij een waterbron sprong hij van zijn paard en bekeek de omgeving. Hier moest de nieuwe hoofdstad verrijzen. Waarschijnlijk had Idriss I al eerder een stad gesticht op de rechter oever. Zijn zoon breidde de stad vervolgens uit op de linkeroever.

Fes el-Bali

FesHet is niet moeilijk om te verdwalen in de wirwar van straatjes van Fes el-Bali. Door de ligging op de heuvels biedt de medina wel enige aanknopingspunten. Het laagste punt bij de rivier is de wijk van de leerlooiers en ververs. De zwarte rook van de pottenbakkers wijst de richting aan van het hoger gelegen oostelijke deel. 

De medina is toegankelijk door een van de vier poorten: de Bab Ftouh of Bab Khoukha voor de wijken op de rechteroever en de wijk Al-Andalous; de Bab Guissa in het noorden, waar de steile straatjes naar de wijk Karaouïne leiden; de Bab Boujeloud in het westen, waar de meest gebruikelijke route langs bezienswaardigheden begint.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.