Reisverslag Marokko

Marrakech

Marrakech is niet de hoofdstad van Marokko, maar de stad gaf het land zijn naam. Je mag niet naar Marokko reizen zonder de stad die men 'de parel van het zuiden' noemt te bezoeken. Men zegt dat de stichter van de stad een touareg was, Youssef Ben Tachfine, die er zijn tent had opgezet voor een kort verblijf. Deze nomade at zoveel vijgen dat er een dadelboombos rond zijn tent groeide. Hij zou vandaag de rustige oase niet meer herkennen. De plek is nu een drukke stad met vele mooie monumenten.

MarrakechMarrakech laat een bezoeker niet koud, maar je moet wel weten hoe de stad te benaderen en je moet verdwalen in de vele smalle straatjes van de medina en helemaal opgaan in de sfeer de er heerst op de soeks of bij de Saadische graven. Je moet de horden toeristen en de spektakels die speciaal voor hen worden opgevoerd vergeten. Om Marrakech te begrijpen en te kunnen waarderen moet je er enige tijd verblijven. Dan pas wordt deze koningsstad een waar juweel gevat in een natuurlijke schrijn gevormd door de bergen van de Hoge Atlas. Marrakech ligt op minder dan een uur van Fès. Wanneer het in de zomer te warm wordt en een bezoek ondraaglijk is, kun je de koelte van de bergen opzoeken langs de hellingen van de Oukaïmeden of de vallei van de Ourika.

Marrakech is in de eerste plaats het hart van Marokko. De ligging is ideaal want je zit halverwege de Atlantische Oceaan en de Sahara. Deze strategische positie verklaart trouwens waarom de stad gedurende meerdere eeuwen een overheersende rol kon spelen en als zuidelijke hoofdstad werd beschouwd van de Maghreb.

MarrakechBij Marrakech begint ook het zuiden van Marokko. De sfeer, de kleuren en het klimaat herinneren eraan dat de woestijn niet veraf is. Een legende zegt dat toen men de Koutoubiamoskee bouwde in het hart van de stad, deze zo hard bloede dat alle muren van huizen rood kleurden. Het alomtegenwoordige rood dat de achtergrond van de Marokkaanse vlag vormt. Ondanks alles groeit de beplanting hier weelderig. Marokkanen zien in de openbare parken, de tuinen en de fruitbomen langs de hoofdstraten het bewijs van hun zegevieren over de droogte.

Marrakech is tenslotte ook een fascinerend architectonisch geheel. De grote place Jemaa el-Fna en de drukte die er (dan en nacht) heerst is op zich al een bezoek waard. Maar ook de kleurrijke en luidruchtige soeks, de rustige Menaratuin, de moskeeën en de andere eeuwenoude gebouwen zullen een onuitwisbare indruk maken.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.