Reisverslag Marokko

Rabat

Rabat is de politieke en administratieve hoofdstad van het koninkrijk. Met zijn 900.000 inwoners is Rabat de tweede stad van het land. Het centrum van Rabat is betrekkelijk overzichtelijk: de oude medina heeft een recht stratenpatroon en de ville nouvelle is er als een halve cirkel omheen gebouwd. Het toenmalige bouwplan hield rekening met behoud van de al aanwezige historische gebouwen, waardoor bezienswaardigheden als de Oudaïa-kasba, Hassan-toren en de Chellah zich nu aan de rand van de ville nouvelle bevinden. Inmiddels is Rabat verder doorgegroeid in chique wijken als Agdal, Souissi en volkswijken als Takadoum en Yacoub el-Mansour die verder van het centrum afliggen.
Opgravingen in de Chellah wijzen uit dat in ieder geval sinds de 3de eeuw voor Christus mensen hebben gewoond op de plek waar de Bou Regreg uitmondt in de Atlantische Oceaan. Op de twee oevers ontwikkelden zich sindsdien aparte steden, hoewel deze in de loop der eeuwen nauw met elkaar verbonden bleven.

Sala was lange tijd de naam voor de Rabatse zijde van de oever. In de loop van de eeuwen ging deze naam over op de overkant, het huidige Salé. tussen de 8ste en de 10de eeuw gold de locatie van Rabat als uitvalsbasis voor islamitische strijders tegen onorthodoxe gelovigen. De fortificatie (ribat) die zij hiervoor hadden gebouwd, zou de naam van de huidige hoofdstad bepalen.

Rabat werd op de kaart gezet door de Almohaden, die er in de 12de eeuw hun hoofdstad vestigden. De bestaande ribat werd versterkt met een stadsmuren en -poorten. Als kroon op het werk werd begonnen aan de (onvoltooid gebleven) Hassan-moskee. In de eeuwen die volgden raakte Rabat ernstig in de versukkeling. Pas met de komst van de migranten uit Andalusië in de 17de eeuw verkreeg de stad nieuw elan.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.