(een website met reisverslagen en foto's)

Verslag: Ruta Maya
(Mexico, Guatemala, Honduras, Belize)

Chichén Itzá

Foto's Chichén Itzá

Chichén Itzá, dat 'bronnen van de Itzá' betekent in het Maya, was een belangrijke stad van de Maya´s, gelegen op het schiereiland Yucatán in Mexico. In deze stad staat onder andere de Piramide van Kukulcán die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Chichén Itzá kwam pas in de negende eeuw tot bloei, dit is relatief laat in de geschiedenis van het Mayarijk. Chichén Itzá ligt in het noorden van de Mexicaanse staat Yucatán vlakbij de rand van de oude, grote krater van Chicxulub. Deze krater is gevormd door de meteorietinslag die volgens de algemeen geaccepteerde theorie een eind maakte aan het bestaan van de Dinosauriërs. Chichén Itzá ligt niet ver van de rand van de oude krater van Chicxulub. Van deze beroemde krater is aan het oppervlak niet veel te zien, behalve de cenotes, de ondergrondse poelen die in het klovenstelsel van de krater gevormd zijn.

El Castillo
El Castillo

Chichén Itzá is één van de allermooiste ruïne steden van de wereld. De kalksteen waaruit veel gebouwen gemaakt zijn, geeft een prachtig wit stralend effect. De stad werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, nl. in de 9e eeuw. Volgens de legendes werd de stad in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar vermoedelijk is de stad al ouder en werd hij in 987 veroverd door Topiltzin. In deze tijd ging de Klassieke Tijd van de Maya ten einde en veel van de steden van het zuiden kwamen leeg te staan. Het oude ahauschap had afgedaan. In Chichén Itzá werd daarom een andere staatsinrichting gehanteerd die meer op collectief leiderschap neerkwam. Bovendien stond de staat meer open voor het burgerschap van mensen uit andere streken die veroverd werden en zo werd Chichén Itzá het centrum van een groter rijk dan de Maya's tot dusver gekend hadden.

De El Castillo tempel in trap piramide vorm is rond 800 door de Maya’s gebouwd over een oudere piramide heen. De tempel fungeert als kalender. Over deze kalenderfunctie is voor die tijd extreem goed nagedacht: de 18 niveaus van de piramide corresponderen met de 18 maanden waaruit de Maya kalender bestond, het totale aantal treden is 365 (dagen per paar) en het aantal separate vlakken op de zijkanten van de piramide aangebracht is 52, dit was het aantal jaren in een soort Maya eeuw equivalent.

Chichen Itza
Ring op het speelveld bij Chichén Itzá

De sfeer in Chichén Itzá was vergeleken met de andere Maya sites die onderzocht zijn waarschijnlijk veel oorlogszuchtiger. Zo zie je veel krijgers, adelaars die harten uit levende mensen rukken en doodshoofden terug in de versieringen in de stad. Niet bepaald vredelievend dus. Ook afbeeldingen van Quatzalcoatl, de gevederde slang in mensengedaante die bij de Tolteken, Mixteken en Azteken de god van het water, de vruchtbaarheid, sterren, maan en wind was zijn teruggevonden. Het Platform van Venus in Tolteekse stijl ziet er ook niet echt vredelievend uit.

Een andere god die veel afgebeeld wordt bij Chichén Itzá is de regengod Chac. Op de Tempel der Krijgers prijkt een beroemde Chac-Mool (regengod in mensengedaante met een offerschaal in zijn handen).

Chichen Itza

Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.