(een website met reisverslagen en foto's)

Verslag: Ruta Maya
(Mexico, Guatemala, Honduras, Belize)

Uxmal

Foto's Uxmal

Uxmal is een van de meest gave Mayasteden van Mexico en liggen op 80 km ten zuiden van Merida. Waarschijnlijk betekent de naam Uxmal (uitgesproken als Usjmaal) "driemaal gebouwd", maar dat is niet helemaal zeker. In totaal zijn er 150 gebouwen te bezichtigen. Uiteraard niet allemaal in even goede staat. Bekijk in ieder geval de piramide van de tovenaar (Casa de adivino). Dit bouwwerk is bijna 40 meter hoog en heeft een ovale vorm op een grote rechthoekige sokkel. Het nonnenklooster Casa de las monjas bestaande uit vier gebouwen en een mooie grote binnenplaats mag bij een bezoek ook niet worden overgeslagen. De gebouwen zijn grotendeels in typische Puucstijl gebouwd met prachtige decoraties. Andere bezienswaardigheden zijn Palacio del Gobernador, Casa de las tortugas en el palomar.

Uxmal
Piramide van de Tovenaar

Uxmal werd rond het jaar 500 door Hun Uitzil Chac Tutul Xiu gesticht. De macht bleef voor eeuwen in de handen van de familie Xiu. Het grootste gedeelte van de stad werd tussen 700 en 1000 gebouwd. Op het hoogtepunt leefden er zo'n 25.000 mensen. Rond 1200 verloor de stad aan betekenis en verplaatsten de Xiu hun hoofdstad naar Maní. Beschrijvingen van Spaanse conquistadores duiden er echter op dat Uxmal in de 16e eeuw nog bewoond was.

Uxmal behoort samen met Palenque tot de bekendste en best bewaarde Mayacomplexen van Mexico. Het Mayacomplex is met zorg gerestaureerd en is zeer fraai gelegen in de Puuc-heuvels ten zuiden van Merida. Je kunt er heerlijk ronddwalen tussen bezienswaardigheden zoals de ruïnes van het Nonnenhuis, het huis van de Schildpadden en de Grote Piramide. Bijzonder aan Uxmal zijn vooral de vele goed bewaard gebleven muurversieringen. In Uxmal hebben de Maya’s indertijd een ingenieus systeem van reservoirs en ondergrondse tunnels gebouwd. Tijdens het regenseizoen probeerden de indianen op deze manier zoveel mogelijk water op te vangen om de droge periode door te komen. Water heeft in dit droge gebied altijd een vitale rol gespeeld; wat duidelijk te zien is aan de afbeeldingen van de regengod Chac, die in Uxmal sterker vertegenwoordigd is dan elders. Zo is het 'dwerg'heiligdom opgedragen aan Chac. Dit heiligdom heeft 5 boven op elkaar gebouwde tempels. Ook het paleis van de 'gouverneur' is gedecoreerd met een groot aantal Chac maskers. Over de functie van de vele kamers in het 'Nonnenhuis' (de naam is gegeven door de Spanjaarden) tastten de historici nog altijd in het duister.


Ga naar:
Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.