Reisverslag Zuid-India

Kerala

KeralaKerala, de kleinste deelstaat van Zuid-India, wekt de indruk alsof het ieder moment uit zijn voegen kan barsten. Het gebied is zeer dicht bevolkt en bestaat uit een smalle strook land tussen de stiele bergen van de West-Ghats en de stranden van de Arabische Zee.

Hoewel het gebied een lange geschiedenis heeft, werd de huidige deelstaat Kerala pas in 1956 gesticht, toen de grenzen op taalkundige basis werden aangepast. Het gebied waar Malayalam wordt gesproken werd de deelstaat Kerala.

Vanaf begin juni wordt de kust drie maanden geteisterd door de stormen van de zuidwestmoesson. Na de moesson zwelt de rode aarde van Kerala door het bruisende water van zijn 44 rivieren en wordt het land bedekt met het groen van rijstvelden, bananenplantages, kokospalmen en arecanoten (het gewas waarvan de harde ronde noten samen met betelbladeren gekauwd worden). In het mistige hoogland vind je rubber-, thee- en koffieplantages. Hiertussen groeit de klimplant met de groene vruchtjes die zo'n grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Kerala: peper. Dankzij de handel in peper stond Kerala al op de kaarten uit de klassieke oudheid.


Kathakali-dans

Kerala kent een rijke traditie op het gebied van dans, sport en godsdienstige rituelen. Een van deze rituelen is de Kathakali; een hoog ontwikkelde en dramatisch-expressieve dans waarvan de naam 'verhaalspel' betekent. Kathakali is voorgekomen uit een vorm van yoga. De dansers worden zorgvuldig geschminkt en gekostumeerd. Hierbij spelen de kleuren een symbolische rol. De dans, een gestileerd pantomime, verhaalt van episodes uit de Indiase mythologie en kan de hele nacht duren. De ingekorte toeristische voorstellingen zijn uitstekend, gaan vergezeld van een heldere uitleg en geven een goed beeld van een complete uitvoering.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.