Reisverslag Zuid-India

Madurai

Madurai, bekend om zijn Minakshi Tempel, is het voorbeeld van een Zuid-Indiase tempelstad, met zijn talloze pelgrims en religieuze bedrijvigheid. Al meer dan 2000 jaar floreert hier het religieuze leven en de tempel wordt nog steeds door hordes pelgrims bezocht. Aangenomen wordt dat rond 300 v.C. de eerste van de drie sangams, de beroemde dichterscholen, hier werd gesticht. De derde sangam, waarvan de gedichten bewaard zijn gebleven, bestond tot in de 3de eeuw na Christus.

Madurai, op de oevers van de Vagai, is gesticht door de Pandya's, de grote beschermers en pleitbezorgers van de Tamil-cultuur. Het was de hoofdstad van de Pandya's in de tijd dat zij het zuiden van Tamil Nadu beheersten (7e - 13e eeuw). De stad werd achtereenvolgens door de Pandya's, de Cholas en opnieuw door de Padya's geregeerd. In het begin van de 14de eeuw viel de stad in handen van de moslims., maar na zeventig jaar werd het hindoerijk weer gegrondvest door de Vijayanagar-heersers. Van de 16de tot de 18de eeuw bestuurde de Nayak-dynastie, voormalige gouverneurs van de Vijayanagar-koningen, het gebied rond Madurai. Na de zelfmoord van de laatste heerseres Minakshi in 1739 verzakte het rijk door successietwisten en kwam het in 1781 onder Brits bestuur.

Minakshi Sundareshvara-tempelcomplex

De Minakshi tempel is een getuigenis van het vorstelijke en artistieke Nayaka-patronaat in de 17de en 18de eeuw. Restauratie en renovatie houden de plafonds en muurschilderingen en gopura zo kleurig as toen de tempel gebouwd werd. Sommige onderdelen van de tempel verdienen extra aandacht:

Madurai

Plattegrond Minakshi Tempel:

 1. Toegang via de Ashta Shakti Mandapa
  (Portaal van de Acht Godinnen)

 2. Potramarai Kulam
  (Gouden Lotusvijver)

 3. Minakshi heiligdom

 4. Kambattadi Mandapa

 5. Sundareshvara heiligdom
  (Shiva)

 6. Viravasantaraya Mandapa

 7. Pudu Mandapa

 8. Zuidelijke gopura

Je kunt vrijuit door de gangen en zalen van het tempelcomplex zwerven. Alleen de binnenste heiligdommen zijn taboe voor niet-hindoes. De hele dag vinden en processies plaats en bevolken bezoekers en gelovigen de tempel. Bezoek het tempelcomplex bij voorkeur 's morgens of 's avonds, je kunt dan puja's, olifanten, muziek en gezang in de vele binnenzalen verwachten. Beklim de zuidelijke gopura voor een mooi overzicht.

Buiten de oostelijke poort van het complex bevindt zich de Pudhu Mandapa. Vroeger hoorde deze overdekte zuilengalerij bij de tempel. Tegenwoordig hebben honderden handwerkers er hun werkplaats, met name kleermakers, metaalbewerkers en handelaren.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.