Reisverslag Zuid-India

Tiruchirappalli

Tiruchirappalli, vaak afgekort tot Trichy, ligt aan de heilige Kaveri. Waar deze rivier even ten noorden van het stadje om een langwerpig eiland stroomt, is de rivier zelfs 'extra heilig'. Op dit punt staat de tempel van Srirangam (ook wel Sri Ranganatha Swamy Temple genoemd), het grootste Vishnu-heiligdom in Zuid-India en een van de grootste en meest complexe tempelcomplexen van Zuid-India. Volgens een legende werd deze tempel al in de periode van de grote Indische epen gebouwd. Ramanuja, een vishnuïtische heilige, wiens leven sterk verbonden is aan de plek, stierf hier. Sindsdien wordt deze tempel met hem in verband gebracht.

Het complex omvat een volledige tempelstad waar binnen zeven concentrische muren zeven binnenplaatsen liggen. De 21 popuras worden naar buiten toe steeds hoger. De bouw van de buitenste poorten werd pas in de jaren 70 van de vorige eeuw voortgezet. Wie van hieraf verder loopt komt eerst langs een bonte rij winkeltjes, maar hoe verder je komt, des te sterker zal het heilig mysterie van de tempel je raken. De tempel zelf begint bij de vierde muur, waar je je schoenen moet achterlaten. In de 'Zaal der Duizend Zuilen' op de vierde binnenplaats worden vishnuïtische verzen van de heilige middeleeuwse zangers nog steeds gereciteerd. Dit gebeurd onder begeleiding van bekoorlijke dansen die worden uitgevoerd door Arayars.

Tegenwoordig is Trichy bovenal een bruisend eerbetoon aan Ranganatha; Vishnu die rust op de slang Anantha. Mede dankzij de vele pelgrims die het dorp, vooral tijdens festivals, jaarlijks bezoeken ademt deze welvarende stad de tijdloze sfeer van een oud dorp.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.