Kampie.info

Reisverslag CubaCamagüey

Camaguey

De vruchtbare omgeving heeft Camagüey een zekere mate van welvaart bezorgd. Hierdoor heeft de stad zich in de loop van de jaren kunnen ontwikkelen tot een van de mooiste van het land. In de stad staan veel mooie oude gebouwen waarvan er een flink aantal met veel zorg zijn gerestaureerd. Je kijkt je ogen uit als je door de smalle straatjes dwaalt en uitkomt op een van de schildaerachtige pleinen. Het zal je niet veel moeite kosten om je terug in de koloniale tijd te wanen.

Camagüey is een van de zeven oudste steden van Cuba. De stad werd op 2 februari 1514 gesticht door de conquistador Diego Velázquez. Hij gaf de stad de naam Santa María del Puerto del Príncipe. Niet alleen had de stad toen een nadere naam, hij lag ook op een andere plek. Velázquez stichtte de stad aan de noordkust van het eiland, in de buurt van de haven Nuevitas. Maar sinds de gemeenschap in 1528 voor de tweede keer genoodzaakt was te verkassen in verband met overvallen van pitraten ligt de stad op haar huidge plaats. Belangrijk factor bij de keuze van de huige locatie waren de uitstekende weidegronden rondom de stad. De stad is een van de weinige Cubaanse steden waar de straten niet zijn aangelegd volgens een schaakbordpatroon. Met een wirwar van straatjes probeerden de inwoners potentiële overvallers in de war te brengen. Iets wat tegenwoordig nog veel gebeurd met toeristen die door de smalle straatje dwalen. Het centrum is echter zo klein dat je niet bang hoeft te zijn om te verdwalen.

Terwijl je in het doolhof van de smalle straatjes je weg zoekt door het historische centrum zullen je de aardewerken kruiken opvallen die in grote aantallen naast voordeuren en op patio's staan. Deze kruiken waren vroeger voor de inwoners van de stad van levensbelang. In natte tijden vingen de bewoners regenwater op in deze kruiken om in droge tijden voldoende (drink)water te hebben. De grote aardewerken kruiken - tinajones genaamd - werden al snel een statussymbool. Hoe meer tinajones een gezin had, des te rijker ze waren.

Tegenwoordig is Camagüey na Havana en Santiago de Cuba de stad met de meeste inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Camagüey. De stad wordt bewoond door ongeveer 294.000 mensen; de gemeente telt ongeveer 325.000 inwoners.