Kampie.info

Reisverslag CubaCasa de la Trova

Casa de la Trova

Het Casa de la Trova is van oudsher de ontmoetingsplaats voor muzikanten en muziekliefhebbers in Santiago de Cuba. Hier ontwikkelde zich de Cubaanse volksmuziek, de son, die later de wereld veroverde door onder andere de Buena Vista Social Club.

Na de revolutie in 1959 geeft de nieuwe regering de muzikanten toestemming om een groot gebouw naast de winkel (het huidige Casa de la Trova) in gebruik te nemen. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw was het nog steeds niet veel meer dan een kleine ruimte waar de aanwezigen dicht op elkaar zaten. In de jaren negentig veranderde dat nadat het gebouw grondig verbouwd was. Binnenmuren werden weggebroken waardoor een grote zaal ontstond en de Casa werd nog verder vergroot door de patio bij het geheel te trekken.

Ondanks deze verbouwing is er op veel avonden nog steeds sprake van ruimtegebrek en barst het gebouw bijna uit haar voegen. Net als in de wikel van Virgilio staan de mensen dicht op elkaar in de zaal. De enigen die een beetje bewegingsvrijheid hebben zijn de muzikanten op het podium. Niet dat zij veel ruimte nodig hebben. Terwijl ze aan het spelen zijn bewegen ze zich nauwelijks. En met een stoïcijns gezicht zingen de - vaak oude - muzikanten het ene na het andere nummer.