Kampie.info

Reisverslag CubaCienfuegos

Cienfuegos

Cienfuegos is een van de belangrijkste industriesteden van Cuba. Dit klinkt misschien niet aantrekkelijk en roept mogelijk een beeld op van rokende schoorstenen en smog. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen om de stad te bezoeken. Want in het - gedeeltelijk gerestaureerde - historische centrum met z'n vele statige gebouwen en kleurrijke huizen zul je daar niets van merken. Integendeel, de brede boulevards zorgen voor een Franse sfeer en de ligging aan de - welliswaar vervuilde - baai zorgt voor een verkoelend briesje en een aangename sfeer. Daar komt nog bij dat de stad nog niet ontdekt is door het massatoerisme.

Bezienwaardigheden

Centrum

Het middelpunt van de stad is Parque José Marti, gelegen in de wijk Pueblo Nuevo. Een leuk plein met een aantal cafés, winkels en mooie gebouwen. Zo is het Teatro Tomas Terry mooi om even te bekijken net zoals de kathedraal op de hoek van het plein. Bezoek het plein ook 's avonds als veel inwoners van Cienfuegos afspreken bij het muziekpaviljoen in het Parque José Marti voor een avondwandeling. Langs het Parque José Marti loopt de Avenida 54. De Avenida 54 verbindt Parque José Marti met de rest van de stad en is de leukste straat van Cienfuegos om door heen te lopen.

De wijk ten zuidwesten van het Parque José Marti was vroeger het Chinatown van Cienfuegos waar veel in de haven werkende Chinese contractarbeiders woonden. Hier staat de enige - maar nog steeds niet voltooide - kerncentrale van het land.

Punta Gorda

Vanuit het centrum leidt de Prado (Calle 37) naar het typisch Caribische schiereiland Punta Gorda. Een opvallend leuk uitziend wijk met verbleekte houten huizen en ooit luisterrijke villa's aan het water. Op Punta Gorda staat het waarschijnlijk interessantse gebouw van Cienfuegos, het Palacio de Valle. Dit gebouw met zijn bombastische mix van Venetiaanse en Moorse motieven doet het aan het Alhambra van Granada denken. Het huis is omgebouwd tot een luxe restaurant maar leuker is om het dak op te gaan en in de zon een drankje te drinken terwijl je geniet van het uitzicht.

Loop als je bij het Palacio de Valle nog even een stukje door naar de punt van het schiereiland. Deze korte wandeling is zeker de moeite waard. Op de punt staan enkele oude houten huizen en in het kleine parkje aan het einde van de landtong kun je leuk picknicken.