Kampie.info

Reisverslag Cuba



Inleiding

Na lang aarzelen hak ik begin september 2014 de knoop de en boek ik een drieweekse rondreis naar Cuba. Lang aarzelen omdat ik lang getwijfeld heb over wat voor mij de beste manier was om Cuba te gaan verkennen. Want dat de volgende bestemming Cuba zou worden stond voor mij al veel langer vast. Net als veel anderen denk ik dat het land wel eens snel zou kunnen gaan veranderen als Fidel Castro overleden is. En omdat ik 'het Cuba van Castro' wil zien is het dus zaak om dit land te bezoeken voordat Fidel is gaan hemelen. Maar hoe ik Cuba zou gaan verkennen stond voor mij veel minder snel vast. Op basis van eerder gemaakte reizen weet ik dat reizen zoals organisaties als Koning Aap en Sawadee die aanbieden - groepsreizen met veel individuele vrijheid - goed bij mij passen. Maar dit keer we de keuze voor zo'n groepsreis voor mij minder vanzelfsprekend. En dat heeft alles te maken met de regels waar je als toerist in Cuba mee te maken krijgt.

Het liefst overnacht ik tijdens de rondreizen in sfeervolle, centraal gelegen hotelletjes. Maar onlangs het nodige digitale speurwerk is het mij niet gelukt een organsiate te vinden die een groepsreis naar cuba aanbiedt waarbij in leuke centraal gelegen hotelletjes wordt overnacht. Navraag bij Sawadee leerde mij dat dit te maken heeft met de regels waarmee zij te maken hebben bij het organsieren van reizen naar Cuba.

Een ‘Casas Particularas’ lijkt veel meer te voldoen aan de eisen die ik stel aan de plaatsen om te overnachten. Maar hier kun je als groepsreiziger niet terecht. Dan maar als vrije reiziger naar Cuba? Of als semi-vrije reiziger en een individuele rondreis boeken? Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor mij de vetrouwde manier van reizen en het ik een drieweekse rondreis geboekt bij Sawadee en hoop ik dat er voldoende mogelijkheden zijn om vanaf het hotel naar het centrum te gaan. Misschien wel in een mooie oude Amerikaanse auto. In dat geval gaat de oude wijsheid van Johan Cruijf op dat elk nadeel zijn voordeel heeft.


Week 1

De reis begint in Holguin waar ik vanaf Schiphol rechtsstreeks naar toe vlieg. Hier slaap ik één nacht waarna de rondreis door Cuba pas echt begint. Deze eerste week verken ik het oostelijke en volgens mij tevens armste deel van het land.

Vanuit Holguin rijden we door de ruige povincie Guantánoma naar Baracoa. Na de Baracoa en haar omgeving verkend te hebben trekken we verder. Over La Farola rijden we naar Santiago de Cuba waar we twee nachten zullen slapen. Aan het eind van de eerste week rijden we naar de Sierra Meastra.

Week 2

De tweede week beging in de mooie Sierra Maestra. Het verblijf hier staat in het teken van de natuur en honkbal. Vanuit de Sierra Meastra trekken we langzaam naar het westen.

Na de Sierra Maestra volgen een paar reisdagen. De eerste plaats waar we na de Sierra Maestra naar toe gaan is Camagüey. Vanuit Camagüey rijden we naar Santa Clara. In december 1958 boekten revolutionaire troepen over leiding van Che Guevara een belangrijke overwinning op de troepen van Batista. Natuurlijk bezoek ik het monoment van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara. De week eindigt in Soroa.

Week 3

De derde week van de reis begint met een bezoek aan Las Terrazas, een biologisch reservaat dat op de lijst van UNESCO staat. Hierna rijden we verder naar het westen, naar Viñales. De vallei van Viñales is een schitterend natuurgebied. Hier maak ik een wandeling en bezoek ik de grotten van Santo Tomás.

Vanuit Viñales gaan we naar de laatste bestemming van deze rondreis, de hoofdstad Havana. De laatste twee dagen van de reis bekijk ik Havana. Ik bezoek de Chinese wijk waar geen Chinesen wonen- en maak gebruik van bijzondere vervoersmiddelen zoals de coconut taxi en een oude in staat van verval verkerende Chevrolet.

Foto's

Het mooie kleurrijke Cuba is een ideale vakantiebestemming voor een enthoussiaste amateurfotograaf.

Een selectie van de foto's die ik tijdens deze reis heb gemaakt is te zien in het album 'Cuba'.