Kampie.info

Reisverslag CubaDe vlag van Cuba

De vlag van Cuba bestaat uit vijf horizontale banen, drie blauwe en twee witte, met aan de hijszijde een rode driehoek waarin een witte vijfpuntige ster staat. Cuba nam de vlag officieel aan op 20 mei 1902.

Cuba vlag

De drie blauwe banen verwijzen naar de drie historische provincies van Cuba: Central, Occidental en Oriental. De kelur blauw verwijst naar de zeeën om Cuba, terwijl de kleur wit de Cubaanse onafhankelijkheid symboliseert.

De driehoek aan de broek is een vrijmetselaarssymbool voor vrijheid, gelijkheid en broederschap en de rode kleur ervan verwijst naar het bloed dat voor de Cubaanse onafhankelijkheid is opgeofferd.

De witte ster is een symbool van de eenheid van het volk. De ster wordt wel Estrella Solitaria ("Eenzame Ster") genoemd; een benaming die ook voor de hele vlag wordt gebruikt.

De Cubaanse vlag is geïnspireerd op de vlag van de Verenigde Staten, de Stars and Stripes. Volgens sommige bronnen was het de bedoeling dat de Estrella Solitaria toegevoegd zou worden aan de Amerikaanse vlag vanwege de wens die in de 19e eeuw bestond om Cuba bij de Verenigde Staten te voegen.

Cubaanse vlag