Kampie.info

Reisverslag CubaSanta Clara

Mausoleum van Che Guevara

Santa Clara is de gemoedelijke hoofdstad van de nog door weinig toeristen ontdekte provincie Villa Clara. De stad ligt aan de westelijk voet van het Sierra del Escambray-gebergte en had bij de volkstelling in 2002 ruim 220.000 inwoners. De stad heeft een belangrijke regionale functie. Zo is de stad een verkeersknooppunt, maar ook een universitair en agrarisch centrum.

Geschiedenis

De stad is gesticht in 1689 door mensen die op de vlucht waren voor aanslagen van piraten aan zowel de noord- als ook de zuidkust van Cuba. Zowel vanuit het noorden als ook vanuit het zuiden trokken hele families het binnenland in waar ze vellig waren voor de piraten.

De grond in de omgeving van Santa Clara is uitermate goed geschikt voor het telen van tabak. Het is dan ook niet vreemd dat de tabaksindustrie de belangrikste inkomstenbron werd. Later kwam daar de veeteelt bij en nog later - in de 19de eeuw werd zoals in bijna heel Cuba suiker de belangrijkste inkomstenbron.

In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista, die een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht, de lading wapens kwam in handen van Guevara en zijn mannen, en de overwinning van de Revolutie was een feit. In de vroege uren van nieuwjaarsdag 1959 ontvluchtte Batista de hoofdstad Havana, nadat ook Santiago de Cuba gevallen was. Een paar dagen later trok Che met Camilo Cienfuegos Havana binnen, op 8 januari 1959 gevolgd door Fidel Castro.

Na de revolutie gaf Che Guevara als minister voor Industrie de opdracht voor het bouwen van een fabriek van huishoudelijke apparaten (INPUD) in Santa Clara. Maar het was pas na zijn dood dat dezelfde Che Guevara er voor dat de stad bezocht wordt door in de geschiedenis van het land geïnteresseerde toeristen. Bijna 39 jaar na een zegevierende intocht kwam Che Guevara opnieuw aan in de stad. Dit keer om er in een kollasaal mausoleum zijn laatste rustplaats te vinden. Of het daar zelf ook voor gekozen zou hebben valt te betwijfelen.

Bezienswaardigheden

Tren Blindado

Een van de twee belangrijke bezienswaardiheden in Santa Clara is het monument van de Tren Blindado. De Tren Blindado was een gepantserde trein vol met wapens die gestuurd werd door dictator Batista. Che Guevara en zijn mannen wisten de trein te laten ontsporen en doordat Che de soldaten in de trein liet geloven dat zij tegenover een enorme overmacht van rebellen stonden gaven zij zich over en kregen de rebellen de wapens in handen die met de trein vervoerd werden.

Mausoleum Che Guevara

De tweede belangrijkeIn Santa Clara is het mausoleum van Che Guevara. In 1997 werd zijn gebeente hier bijgezet, nadat het werd gerepatrieerd uit Bolivia waar Che in 1967 werd vermoord door Boliviaanse militairen op bevel van de CIA. Naast het musoleum is een museum dat gewijd is aan het leven van deze Cubaanse held.

Parque Vidal en omgeving

Het openbare leven in Santa Clara speelt zich af rondom het verkeersluwe Parque de Vidal. De ruimte die is vrijgekomen op de weg om het plein doordat auto's er geweerd worden is ingenomen door door geiten getrokken miniatuurwegens en hordes enthousiaste kinderen. Verder zijn er op het plein veel straathandelen te vinden die de kost preberen te verdienen met het verkopen van ijs, bloemen en kunstnijverheid. Student zijn vooral te vinden voor het gebouw van de Bibliteca José Martí waar ze verwikkeld zijn in verhitte discussie.

In het weekend komt het plein nog meer tot leven als uit de Salón Común Cubaanse smartlappen uit de jaren zestig klinken en bejaarde mannen op die muziek dansen. Zittend op een van de in de schaduw staande bankjes waan je je terug in de tijd.