Kampie.info

Reisverslag Cuba



Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is na Havana de grootste stad van Cuba. En volgens velen is het ook één van de leukste steden van Cuba. De stad is fraai gelegen aan een baai en omgeven door bergen. De bergen werken ook als een windscherm waardoor het vaak nog warmer aanvoelt dan in de rest van Cuba.

Meer dan andere steden in het land zie je in Santiago de Cuba duidelijke Afrikaanse invloeden terug. Zo zie je bepaalde rituelen en Afrikaanse goden terug in uitdrukkingen door de stad heen.

Santiago de Cuba is zonder twijfel de stad van de muziek. En ook in de muziek zijn de Afrikaanse invloeden te herkenbaar, maar de Cubaanse muziek overheerst. Een bezoek aan de stad is ook zeker niet compleet zonder een bezoek aan het beroemde Casa de la Trova. Maar ook op genoeg andere podia in de stad treden dagelijks goede lokale artiesten op. Uitgaan in Santiago draait dan ook vooral om de muziek. Bars en clubs zijn makkelijk te vinden in de stad. Als je uitgaat kan je dan ook het best gewoon rondlopen en kijken waar de leukste muziek vandaan komt.

Geschiedenis

Santiago de Cuba is in 1514 gesticht. De aan de zuidkust gelegen stad was vroeger de hoofdstad van Cuba en het belangrijkste centrum van de slavenhandel op Cuba. Slaven werden vanuit Santiago de Cuba niet alleen verspreid over de rest van Cuba, maar ook naar andere delen van 'de Nieuwe Wereld'.

In 1549 moest de stad haar status als hoofdstad van het land afstaan aan de huidge hoofdstad, Havana. Maar door de aanwezigheid van grote kopermijnen in de omgeving en de florerende slavenahandel bleef Santiago de Cuba een belangrijke stad. Wel had de stad te lijden onder de veelvuldige aanvallen van piraten en Nederlandse, Duitse en Spaanse vrijbuiters. Ondanks de hiervoor beschreven aanvallen zou het tot 1640 duren voordat het stadbestuur probeerde om de stad tegen de aanvallen te beschermen. In dat jaar liet men op een hoge rots bij de haveningang een groot stenen fort - El Morro - bouwen.

In 1662 vielen de Engelsen, die in 1655 het naburige eiland Jamaica hadden veroverd, de stad aan. Weliswaar bewees het fort El Morro haar nut en lukte het om de Engelsen aan de kant van de stad tegen te houden, maar uiteindelijk lukte het de Britten om de stad in te nemen door deze vanuit het oosten aan te vallen.

Ook in de meer recentere geschiedenis van Cuba heeft Santiago en de provincie Oriente een belangrijke rol. Zo werden in de laatste dagen van de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog - door de VS - in de haven van Santiago Spaanse schepen die klaar lagen om terug te keren naar Spanje tegengehouden en een paar schepen werden zelfs tot zinken gebracht. Op deze manier werd Spanje onder druk gezet om de capitulatie te ondertekenen. De strategie lukte. Op 17 juli 1898 werden in Santiago de spaanse vlaggen naar beneden gehaald. De vlaggen werden echter niet vervangen door de Cubaanse vlag, maar in plaats daarvan werd te Amerikaanse Stars en Stripes gehezen. Dit tot grote verontwaardiging van Cubaanse vrijheidsstrijders.

In het begin van de 20ste eeuw was de stad het toneel van meerdere gewapende opstanden tegen verschillende dictaturen. En in zekere zin begon ook de Cubaanse revolutie in Santiago met de bestorming van de Moncada kazerne. Op 26 juli 1953 vielen een groep revolutionairen onder leiding van Fidel Castro de buiten de stad gelgen Moncada kazerne aan. De aanval die mislukte, maar legde wel de basis voor de Cubaanse Revolutie. Op 1 januari 1959 trok het rebellenleger als overwinnaar Santiago binnen. Toegejuicht door een jubelende massa hield Fidel Castro op het balkon van het stadhuis van de stad zijn eerste openbare redevoering.

Later werd - met steun van de Sovjet Unie - in de omgeving van Santiago de grootste textielfabriek van Latijns-Amerika, een elektriciteitscentrale en een olieraffinaderij gebouwd. Doordat al deze zaken (ver) buiten de stad werden gebouwd hebben de het koloniale karakter van de stad niet aangetast.

Bezienswaardigheden

De koloniale wijk van de stad is de wijk met de meeste bezienswaardigheden.

Parque Céspedes
Het plein Parque Céspedes is al meer van 500 jaar het middelpunt van de stad. Het is een populaire ontmoetingsplaats van de inwoners van Santiago. Het is leuk om op het plein te zitten en van de sfeer te genieten. om je heen kijkend zul je op de banken in de schaduw mensen met winkeltassen zien zitten, maar ook zul je oude mannen zien die, kauwend op een sigaarstompje, een praatje maken. En als je de omgeving goed op je in laat werken kun je bijna het geroep van de straathandelaren horen die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw op dit plein hun waren aanprezen.

Sleterend over het plein zul je zeker ook genieten van de mooie gebouwen die om het plein heen staan zoals de machtige Cathedral de Nueastra Señora de la Asunción en het Museo de Ambiente Cubano.

Cathedral de Nueastra Señora de la Asunción
De grote, geelkleurige Cathedral de Nueastra Señora de la Asunción lijkt te waken over het drukken plein. De huige kathedraal werd in 1922 voltooid, maar al in 1516 werd hier een grote kerk gebouwd. Deze kerk brandde echter af. Na de brand werd op dezelfde plek een iets grotere kerk gebouwd, maar die werd door een aardbeving verwoest. Hierop bouwde met een nog grotere kerk Dit ging door todat in 1922 de bouw van de huige kathedraal werd afgerond.

Het hoofdportaal van de huidige kathedraal mondt uit op een groot terras boven het Parque Céspedes. Vanaf het terras heb je goede zicht op het plein.

Ayuntamiento
Het Ayuntamiento is het stadhuis van de stad waar Fidel Castro zijn, staand op het balkon, zijn eerste publieke toespraak hield. Het gebouw is een in de jaren veertig van de vorige eeuw gebouwde kopie van een stadhuis dat door een aardbeving werd verwoest.

Casa Diego Velázquez / Museo de Ambiente Cubano
Het aan de linkerkant van het stadhuis staande Casa Diego Velázquez is het oudste huis van Cuba. Het huis is in 1516 gebouwd als woning van de eerste gouverneur van het eiland, Diego Velázquez.

Tegenwoordig is in het huis het Museo de Ambiente Cubano gevestigd.Het museum heeft een mooie collectie met kostbare meubels van Cubaans hardhout, serviesgoed en glaswerk. Maar ook is in het museum de goud smeltoven te zien waarin een deel van de van de Azteken geroofde gouden voorwerpen werden omgesmolten voordat het goud naar Spanje werd gebracht.

Casa de la Trova
Aan de Calle Heredia staat het legendarische Casa de la Trova. Het Casa de la Trova is al tientallen jaren een ontmoetingsplaats voor de Santiaguero's die zich hier gezamenlijk uitleven in hun grote passie, de muziek. Aan de muren van het Casa de la Trova hangen portretten van de legendarische trovadores Miguel Matameros, Manuel Corona en Sindo Garay.