Kampie.info

Reisverslag CubaSoroa

Soroa ligt midden in een tropisch woud en dankt zijn naam aan de twee Baskische broers Lorenzo en Antonio Soroa Muñagorri. De twee broers kochten hier rond 1856 enkele koffieplantages en in korte tijd heersten zij over het gehele gebied. Tegenwoordig is het stadje Soroa een vakantieoord met diverse trekpleisters.

Bezienswaardigheden

Orquideaio (Orchideeëntuin)

Een belangrijke bezienswaardigheid in Soroa in de Orquideaio (Orchideeëntuin). In deze met 3,5 herctare op een na grootste orchideeëntuin ter wereld (de grootste ligt in Tipi in het noordoosten van India) groeien meer dan 700 verschillende soorten orchideeën waarvan er 250 soorten van Cubaanse oorsprong zijn. De tuin werd in 1943 gesticht door de Tomás Felipe Camacho, een advocaat van de Canarische Eilanden. Hij droeg zijn collectie op Ana zijn dochter, die op twintigjarige leeftijd in het kraambed stierf, en liet uit de gehele wereld orchideeën komen. De tuin is het mooist in de belangrijkste bloeitijd tussen december en maart. In het park geven orchideeënexperts zeer informatieve rondleidingen in het Spaans en in het Engels.

In de tuin staat het halfvervallen Castilo de las Nubes (Wolkenkasteel). Hier kun je genieten van een schitterend uitzicht.

El Salto de Saroa / Saltón

De spectaculairste bezienswaardigheid is de waterval in de rivier de Manantiales die kortweg El Salto of Saltón wordt genoemd. De weg er naar toe is smal en vaak glad, maar de het uitzicht op de waterval waarbij het water zich in een 20 tot 30 meter diep natuurlijk bassin stort maakt het de moeite waard.

Mirador de Venus

Vlak naast de parkeerplaats bij de waterval kun je beginnen aan de klim naar een ander uitzichtpunt, de 375 meter hogo Mirador de Venus. Het pad gaat steil omhoog en het laatste deel van het pad bestaat uit 158 traptreden. Maar de inspanning om er te komen levert je geen mooier uitzicht op dan in het Castilo de las Nubes waar je met veel minder moeite kunt komen.

Las Terrazes

Een kleine twintig kilometer rijden van Soroa ligt omringt door bosrijke heuvels en in het natuurpark Sierra del Rosario het pas in 1971 gestichte plaatsje Las Terrazas. Tegenwoordig is het natuurpark Sierra del Rosario een door de Unesco beschermd Biosfeerreservaat en het leefgebied van ruim 90 verschillende vogelsoorten en diverse soorten reptielen en amfibieën. Maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw was dat heel anders. In die tijd was het landschap kaal door buitensporige houtkap. Dit veranderde toen de regering startte een herbebossingsprogramma en een ecologisch hotel bouwde bovenop een heuvel bij het dorp.

Las Terrazes is het bekendste dorp in de Sierra del Rosario. Het dorp dank zijn naam aan de voor de pijnbomen aangelegde terrassen die nu het gezicht van de regio bepalen. De 900 inwoners leven van het onderhoud van de bossen en het ecotoerisme. Het toerisme is tot bloei gekomen na de bouw van het van het Moka-hotel. Dit hotel is een prima uitvalsbasis voor aantrekkelijke, maximaal twee uur durende wandeltochten door het natuurgebied. De oude koffieplantage Buena Vista is vrij toegankelijk en heeft een restaurant. Tijdens de tocht langs de San Juan-rivier naar de Cañada del Infierno, kun je veel inheemse vogelsoorten spotten, zoals de zunzún-kolibrie, de tocororo en de cartacuba. Veel lokale mensen zoeken de verkoeling en gezelligheid op bij het Baños del San Juan.