Kampie.info

Reisverslag CubaViñales en de vallei van Viñales

De meeste toeristen de naar Viñales zien het dorp als een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de vallei van Viñales. En op zich is dat geen onlogische gedachte want de Valle de Viñales is één van de opvallendste en mooiste landschappen van heel Cuba. Verspreid over de vallei zijn kalkstenen pijlers die je een uniek uitzicht geven. Deze mogotes zijn zo'n 150 miljoen jaar geleden gevormd door erosie. De tabaksplantages gelegen aan de bodem van de vallei maken het schitterende plaatje compleet. De vallei is in 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

Toch staat de toerist die naar alleen Viñales komt om de vallei te gaan bekijken een aangename verrassing te wachten; het dorp zelf. Het dorp met z'n houten huisjes is ook zeker een bezoek waard. Het is ook niet voor niets dat het hele dorp uitgeroepen is tot monument.

Het dorp Viñales

Het tot monument uitgeroepen dorp Viñales bestaat voor een groot deel uit houten huisjes met veranda's. Verder staan langs de hoofdstraat een eenvoudiger kerk uit de 19de eeuw en een gedenkteken voor Cuba's nationale volksheld; José Martí. Een andere bezienswaardigheid in Viñales zijn de net buiten het dorp staande kleine tabakshuisjes.

In het oudste huis van Viñales, het in 1882 gebouwde Casa de Don Tomás, is een restaurant gevestigd waar onder andere de sterke drank guarapo verkocht wordt. Guarapo is een terke drank die gemaakt wordt uit het sap van uitgeperst suikerriet. Guerapo wordt koud gedronken en wordt soms gemixed met een scheutje citroen of limoen.

In Viñales proef je weer het echte Cubaanse leven en ervaar je de gastvrijheid van de vriendelijke Cubanen.

De naam van het stadje Viñales is overigens misleidend. Een immigrant van de Canarische Eilanden probeerde hier aan het begin van de zeventiende eeuw wijn te produceren. Hij noemde het dus 'wijngaarden' op zijn Spaans. De wijn mislukte jammerlijk, waarna men overschakelde op de teelt van tabak. En in tegenstelling tot de poging om wijn te produren werd dat wel een groot succes.

Valle de Viñales

In de vallei van Viñales, rond het gelijknamig dorp Viñales, in de provincie Pinar del Río ten noordoosten van Pinar del Río, zie je één van de merkwaardigste landschappen van Cuba. Tussen de rechtopstaande, kalkstenen pijlers (Mogotes) wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die doorgaans elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo. De vallei is een nationaal Cubaans monument en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Maar niet alleen boven de grond is er hier sprake van ee bijzonder landschap. Onder het landschap met z'n vreemde ronde kalksteenheuvels liggeg liggen talloze grotten, in totaal zo'n 45 kilometer lang.

In combinatie met de traditionele levensstijl van de bewoners zul je als je de vallei van Viñales bezoekt al snel het gevoel krijgen dat je met een tijdmachine jaren terug gegaan bent in de tijd. Ondanks dat de vallei met een oppervlakte van zo'n 130 km2 niet extreem groot is mag een bezoek aan de vallei van Viñales niet ontbreken in je programma als je een rondreis op Cuba gaat maken.