Kampie.info

Reisverslag EgypteAswan: Elephantine

Kampie's reisverslag Egypte: Elephantine

Even ten zuiden van Hotel Philae in Aswan is de aanlegsteiger van de felukka die de verbinding met Elephantine-eiland onderhoudt.

Elephantine heeft haar naam te danken aan de grote hoeveelheden ivoor die hier werden verhandeld. Op het zuidelijke deel staan de schamele resten van de voormalige garnizoensstad. De Pers Cambyses verwoestte de stad, die later door de Ptolemeën weer werd opgebouwd. Het enige wat nu nog rest zijn enkele brokstukken van de Khnum-tempel.

Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich, niet ver van de oever, de nilometer. Aan de hand van de waterhoogte tijdens de overstromingen werd vastgesteld hoe hoog de jaarlijkse belasting zou zijn. Met een trap kunt u afdalen en de waterstanden van lang geleden bekijken. Op de zuidpunt staat een neptempeltje. Het is gebouwd van de stenen die over waren na het verplaatsen van de Nubische tempels bij Kalabasha.

Midden in een prachtige tuin staat het Archeologisch museum. Het museum beschikt over een collectie van grafgiften, fragmenten van antieke bebouwing, sieraden, huisraad, sarcofagen, enkele mummies en andere voorwerpen die een licht werpen op de geschiedenis van Aswan en de nabije omgeving. Fraai zijn de granieten beelden.