Reisverslag Egypte
Onafgemaakte obelisk (Aswan)
In het zuidoosten van de stad Aswan bevonden zich de steengroeven waar het grijs-roze graniet vandaan kwam, waarvan tal van beelden en obelisken zijn gemaakt. Om het keihard materiaal te bewerken werd gebruik gemaakt van van hamers van het nog hardere doleriet en bronzen beitels. Er ligt een onafgemaakte obelisk, aan de hand waarvan men de vermoedelijke manier van werken aan de dergelijk gevaarte van circa 1200 ton heeft achterhaald.
Eerst werd de bovenkant van de steen glad gemaakt. Langs de lange kanten de de obelisk-in-wording werd een gleuf uitgehakt, die net iets dieper was dan de obelisk breed moest worden. Zo waren drie zijden van de obelisk vrij gemaakt.
De obelisk in Aswan is nooit verder gekomen dan dit stadium, waarschijnlijk omdat men scheurtjes ontdekte in de steen. De monoliet, die met 42 meter de grootste obelisk geworden zou zijn, zou bij het oprichten zijn gebroken. |
Was men verder gegaan, dan zouden aan de onderkant van de steen op gelijke onderlinge afstand tunneltjes gehakt worden. In de openingen werden droge boomstammen geschoven, die daarna onder water werden gezet. De kracht die door het uitzetten van het hout op de steen werd uitgeoefend, zou zo groot zijn geweest dat de obelisk aan de onderzijde van het moedergesteente zou losbarsten.
Ongeveer 2 kilometer verder naar het zuiden liggen nog meer onafgemaakte werken, zoals een kolossaal beeld in de vorm van een mummie.