Kampie.info

Reisverslag EgypteHet Serapeum

Ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van de mastaba van Ti ligt het grote ondergrondse grafcomplex met de naam 'Serapeum'. Serapis was de mystieke eenwording van de goden Osiris, Apis, Dionyos en Zeus. De heilige stier Apis was verbonden met de god Path, vertegenwoordiger van vaardigheid en ambacht. In Memphis stond een aan hem gewijde tempel en daar leefde ook de Apis-stier. Wanneer het heilige beest stierf, werd het gebalsemd en in het Serapeum bijgezet.

Er liep maar één Apis-stier bij de tempel dus erg vaak kwam een begrafenis niet voor. Toch is het Serapeum enorm groot. Het is dan ook vanaf de 13e eeuw v.Chr. tot in de Romeinse tijd gebruikt. De kortste gang (68 meter) werd aangelegd onder Ramses II. Tijdens de 26e dynastie werd een tweede, 198 meter lange gang aangelegd. In de sarcofagen, meestal van graniet uit Aswan, lagen de gemummificeerde stierenlichamen. De nissen in de donkere gangen waren voor de stèles, die pelgrims hier naar toe brachten.

Mariëtte, die het Serapeum ontdekte, heeft de meeste grafvondsten meegenomen naar Parijs, waar ze in het Louvre zijn ondergebracht.