Reisverslag Egypte
Mastabe van Ti
Ti was werkzaam aan het koninklijke hof aan het eind van de 5e dynastie. Zijn graf heeft zowel qua omvang en schoonheid geen gelijke in Saqqara. De reliëfs bezitten voor een deel nog hun originele kleur en zijn erg levendig. Zo is er een beeldenstrook van koeien en schapen die weggebracht worden; een van de beeldjes toont een koe die gemolken wordt. Dit soort kleine details maken de reliëfs levendig en voorkomen dat het een aaneenschakeling wordt van onpersoonlijke plaatjes.
Misschien vraagt u zich af waarom er nooit kamelen op de oude reliëfs of schilderingen staan, hoewel ze door veel toeristen met Egypte geassocieerd worden en algemeen als last-, trek- en slachtdier gebruikt worden. Dat komt doordat de oude Egyptenaren nog geen kamelen kenden. Deze zijn pas door de perzen vanuit India naar Egypte gebracht.
De mastaba van Ti bestaat uit drie vertrekken en een gang. Tussen de zuilen van de toegangshal door, met op de muren een afbeelding van Ti, komt u in een grote hof met pijlers. Een smalle, lange gang met fraaie reliëfs leidt naar de twee kapellen die uitzonderlijk mooi zijn. Het eerste kapelletje was de offerruimte, de grote kapel was de grafkamer van Ti.
De kamer van Ti is schitterend gedecodeerd. De reliëfs zijn met grote precisie aangebracht en de makers hadden oog voor detail. Op de oostwand van de gang staan Ti en zijn vrouw levensgroot afgebeeld. Links van hen zijn landbouwscènes te zien; de oogsttijd is aangebroken. Een onwillige ezel wordt aan zijn oor getrokken. Op de zuidmuur staan Ti en zijn familieleden in het midden, terwijl naast hen te zien is hoe wij gemaakt wordt. Verder zijn er onder andere meubelmakers, boeren en muzikanten te zien en wordt er een stier geslacht voor een offer. Op de noordelijke muur vaart Ti met zijn boot door het moeras in de hoop een nijlpaard of een vogel te kunnen vangen. Ook is te zien hoe een nijlpaard door een krokodil wordt gebeten. De westwand ten slotte toont verschillende zaken die met het offeren te maken hebben; dieren worden geslacht, offertafels staan klaar en ook de dragers van de offers zijn aanwezig.
In de ruimte achter de zuidmuur staat een kopie van een beeld van Ti (het origineel staat in het museum in Cairo). De eigenlijke grafruimte bevindt zich onder de grond, in de grote hof gaat een gang naar beneden. Daar is echter niets te zien.