Kampie.info

Reisverslag Indonesiƫ
(Sumatra, Java en Bali)Inleiding

Na eerdere reizen naar bestemmingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië heb ik in 2013 gekozen voor een reis naar Indonesië. En meer in het bijzonder, een rondreis over de eilanden Sumatra, Java en Bali. Oftewel een reis langs vulkanen en rijstvelden.

Deze reis heb ik geboekt bij Sawadee in Amsterdam. Een organisatie die groepsreizen met veel individuele vrijheid aanbiedt. Bij deze reizen staat de route vooraf vast en zijn vervoer en overnachtingen geregeld. Verder is het vrijheid blijheid. Van deze reis heb ik een verslag geschreven dat je hier kunt lezen. Tijdens deze reis heb ik veel foto's gemaakt. Een selectie van deze foto's kun je hier bekijken.

Week 1

Om in Indonesië te komen vlieg ik via Kuala Lumpur naar Sumatra. In Medan begint hier de vierweekse rondreis. Vanuit Medan rijden we naar Tangkahan waar ik o.a. een ritje op de rug van een olifant zal maken.

Na Tangkahan rijden we naar Bukit Lawang waar ik op bezoek ga bij de woudmensen en oog in oog kom te staan met de beruchte Mina.De week sluit ik af op het schiereiland Samosir in het Tobameer. Hier hoor ik hoe er vroeger recht werd gesproken en welke kannibalistische offerrituelen daarbij gehouden werden.

Week 2

In de tweede week van de reis verlaat ik het tropische regenwoud. Ik trek van west- naar midden-sumatra. Ik wandel door mooie dorpjes en groen rijstvelden en zie 'ze' in Bukittinggi vliegen.

Halverwege de week verlaat ik Sumatra en vlieg ik naar Java. Via Jakarta vlieg ik naar Yogyakarta met in een stewardess die over een opvallend veel over Nederland weet.

Op Java verken ik per becak Yogyakarta. Ook bezoek ik toeristische highlights zoals de Borobudur en de Prambanan. De week sluit ik af in Tawangmangu.

Week 3

In deze derde week van de reis trekken we verder over Java. Via Malang, waar ik de beroemde 'Toko Oen' bezoek, rijden we verder naar het oosten voor een bezoek aan de Bromo vulkaan. Onderweg naar de Bromo komen we in een klein dorp middenin een kleurrijke ceremonie terecht.

Vanaf de Bromo rijden we naar Kalibaru. In Kalibaru bezoek ik een plantage annex kindertehuis. Vanuit Kalibaru gaan we op weg naar Sukamade om op het strand van Pantai Penyu zeeschilpadden eieren te zien leggen. Maar helaas zullen we daar nooit aankomen.

Aan het eind van de week varen we met een veerboot naar Bali maar niet voordat we in Muncar mannelijke en vrouwelijke vissersboten hebben bekeken.

Week 4

De reis sluit ik af met een weekje Bali. En dan niet in de echt toeristische plaatsen zoals Kuta, maar meer in het - voor zover dat nog bestaat - minder bekende deel van Bali.

Het weekje Bali begint op het zwarte strand van Lovina. Vanuit Lovina reis ik naar Munduk waar ik een mooie wandeling tussen de rijstvelden maak. Na Munduk reis ik naar het kunstenaarsdorp Ubud. In Ubud bezoek ik een indrukwekkende Kecak dansvoorstelling. Dit is een rituele dans waarbij de dansers in een trance raken door, zittend een cirkel en met handen en armen deinende bewegingen makend, de klank 'tjak' in verschillende ritmes en tempo's door elkaar te zingen. Ook zie ik hier een zogenaamde ´Trance Dance´. De week en de reis sluit ik af op het strand van Sanur.