Kampie.info

Reisverslag JapanDe ryokan

Een ryokan is een Japanse vorm van een familiehotel of pension. De traditionele Japanse ryokans dateren uit het Edo-tijdperk (1603-1868). Zij boden reizigers een kamer met tatami matten, een gemeenschappelijk bad, en andere openbare delen, waar de bezoekers zich konden ontspannen in hun yukata, een soort badjas die aan de kimono verwant is

Een ryokan is een traditionele Japanse herberg die zowel midden in een stad als in een klein en afgelegen bergdorpje kan liggen. Er zijn ryokans die nog gevestigd zijn in gebouwen van bamboe uit de Edo periode. Maar er zijn ook modernere ryokans. De meeste ryokans besteden veel aandacht aan de kwaliteit van het eten en de prijs van een kamer is vaak inclusief avondeten en ontbijt. Handig is kleinere plaatsen waar weinig restaurants zijn.

Overnachten in een ryokan

Het best kun je halverwege de middag naar een ryokan toegaan als je er wilt overnachten. Je hebt dan nog voldoende tijd om - zoals in Japan gebruikelijk is - voor het avondeten een bad te nemen. Als je bij een ryokan bent aangekomen wacht te met het betreden van de lobby totdat de okasamin (vrouwelijke eigenaar of manager) verschijnt. Pas als zij er is mag je naar binnen. Maar vergeet niet om voordat je naar binnen gaat om je schoenen uit te doen en een paar huisslippers aan te trekken (dat wil zeggen als die groot genoeg zijn, anders loop je verder op je sokken). Voordat je je kamer in gaat trek je de slippers uit

Japanners baden zich voor het avondeten. Mogelijk in een onsen. Voordat je je hierin gaat wast je je zittend op een krukje naast het bad. Nadat je je gewassen hebt spoel je alle zeep zorgvuldig af en ga je helemaal schoon in het grote warme bad. Daar blijf je een tijdje voor totale ontspanning.

De kamers in een ryokan

Kamers in een ryokan zijn traditioneel en eenvoudig ingericht. Op de vloer liggen tatami-matten (mat bestaand uit een kern van rijststro die omwikkeld wordt door een gevlochten mat van hetzelfde materiaal). In een hoek van de kamer is een nis, tokonoma geheten. In deze nis staan siervoorwerpen zoals bloemen of een wandversiering. Let op: De tokonoma moet onberoerd blijven. Zet er dus geen spullen zoals je koffer(s) neer. Verder staat er in de kamer een laag tafeltje. Op het tafeltje staat meestal een blad met een theepot en een schaaltje met wagashi (traditionele Japanse snoepjes).

In een kast bij de entree vind je dunne comfortabele matrassen - zogenaamde futon - om op te slapen en beddegoed. Tegenwoordig is er vaak een televisietoestel, maar verder weinig comfort. Al is er meestal wel airconditioning aanwezig.

Gemeenschappelijke badkamer

Afhankelijk van de grootte heeft een ryokan een of meerdere gemeenschappelijke badkamers. In kleinere ryokans met één bad zijn er meestal verschillende toegangstijden voor mannen en vrouwen. In grotere ryokans zijn er gescheiden badruimtes voor mannen en vrouwen. De grootte van het aanwezige bad bepaald hoeveel mensen tegelijk een bad kunnen nemen. Let op: Voordat je in het bad stapt moet je jezelf eerst goed wassen en afspoelen met behulp van de aanwezige - laag geplaatste - douche. Het bad is niet bedoeld om je erin te wassen, maar om te ontspannen. En omdat het water door meerdere mensen wordt gebruikt, wordt het als bijzonder ongemanierd beschouwd als je het water bevuilt met een ongewassen lichaam of zeepresten.


Minshuku

Een Minshuku is een goedkope versie van een ryokan en kan nog het best vergeleken worden met een bed and breakfast. De faciliteiten kunnen gelijkwaardig zijn als een hotel, maar eenvoudiger. Ook kunnen het de extra kamers in een familiehuis zijn. Het eten is meestal eenvoudig, dineren kan soms op afspraak en meestal gemeenschappelijk. De kamers hebben vaak geen eigen toilet en de gasten moeten hun eigen beddengoed meebrengen.