Kampie.info

Reisverslag Laos / CambodjaKilling Fields van Choeung Ek

Choeung Ek

Een bezoek aan de Killing Fields van Choeung Ek is zeker geen standaard vakantie uitje. Maar toch ben ik van mening dat een bezoek aan dit executieterrein van de Rode Khmer niet in je programma mag ontbreken als je ooit naar Phnom Penh gaat.

Hoewel Choeng Ek slechts een van de vele locaties was waar de Rode Khmer mensen liquideerden, kreeg deze plaats de bijnaam Killing Fields. Een naam die in het westen na het verschijnen van de film 'de Killing Fields' een begrip werd. Tegenwoordig heet de plaats officieel 'Choeung Ek Genocide Centrum' en is ingericht als gedenkplaats aan de schrikregime van Pol Pots Rode Khmer.

Tussen 1975 en 1978 vermoordden de Rode Khmer hier alle 17.000 van de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. In het begin schoten de Rode Khmer hun slachtoffers dood, maar om kogels te sparen gingen ze er toe over om hun slachtoffers met knuppels en geweerkolven dood te slaan. En kinderen werden doodgeslagen door ze tegen een boom aan te slaan (zie rechter foto).

Hoewel nog maar 85 van de 129 massagraven zijn geopend zijn inmiddels de stoffelijke resten geboren van 8985 mannen, vrouwen en kinderen. De laatste 43 massagraven zullen mogelijk nooit geopend worden. In de herdenkingsstoepa liggen achter glazen panelen de opgestapelde schedels en botten van slachtoffers.