Kampie.info

Reisverslag Laos / CambodjaWat Phu

Wat Phu

Over de geschiedienis van dit oude tempelcomplex van de Khmer aan de voet van de berg Phu Passak is weinig bekend. Een van de weinige dingen die we zeker weten is dat er al in de 6de eeuw na Christus er een heiligdom op de berg stond.

De provincie Champassak - het gebied waar de Wat Phu staat - behoorde van de 9de tot de 13de eeuw tot het beroemde rijk van Angkor. Onder het bewind van koning Suryavarman (1131-1150)- dezelfde koning die de basis legde voor het tempelcomplex van Angkor Wat - vonden de belangrijkste bouwactiviteiten plaats. Het is aan het eind van die periode dat Wat Phu verandert van een hindoetempel in een boeddhistische tempel.

Wat Phu werd in 1866 herontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Garnier. Bij toeval stuitte deze op de door de jungle overwoekerde restanten van het tempelcomplex. De bouwwerken verkeren in een slechte staat. Veel gebouwen zijn geheel of gedeeltelijk ingestort en van de muren de nog wel overeind staan zijn de stenen verweerd en met mos bedekt. De staat waarin de Wat Phu verkeerd zorgt echter wel voor een heel eigen mysterieuze sfeer.