Kampie.info

Reisverslag Myanmar (Birma)Geografie en klimaat

Myanmar

Myanmar is met een oppervlakte van 677.000 vierkante kilometer ongeveer negentien keer zo groot als Nederland. In het westen grenst Birma aan India en Bangladesh, in het noorden aan China en in het oosten aan Laos en Thailand. Het punt waar Laos, Thailand en Myanmar elkaar raken, wordt ook wel de Gouden Driehoek genoemd.

Myanmar ligt in Zuidoost-Azië. Aan de westkant grenst het land voor het grootste deel aan India. Aan de noord- oostkant zijn China, Laos en Thailand de buurlanden. In het zuiden grenst het land aan de golf van Bengalen, een zee die het noord-oostelijke deel van de Indische Oceaan uitmaakt.

Het centrale laagland, waar zo'n 75% van de bevolking leeft, wordt omsloten door bergen die in een hoefijzervorm rond het centrale laagland liggen. In de bergen in het noorden ontspringt de rivier de

Irrawady
Stroomgebied Ayeyarwady rivier

Ayeyarwady. Dit is de belangrijkste rivier van Myanmar. Met een lengte van ruim 2170 kilometer en een stroomgebied van ruim 400.000 km² is het ook één van de grootste rivieren van Zuidoost-Azië. De rivier stroomt van noord naar zuid door Myanmar, vanaf het gebergte van de Himalaya naar de Andamanse Zee, waar de rivier een 300 kilometer brede rivierdelta vormt. De rivier wordt ook wel de "Weg naar Mandalay" genoemd

De ontoegankelijke bergketens die het laagland omringen vormen een natuurlijke barrière tegen de buitenwereld. Dit verklaart voor een deel de geïsoleerde positie van het land.

Naast de ruige bergen kent Birma dicht tropisch regenwoud, lange witte stranden en honderden onontdekte koraaleilanden. In het noordelijkste puntje van Birma, waar de uitlopers van het Himalaya-gebergte het land betreden, ligt de hoogste berg van Zuidoost-Azië: de Hkakabo Razi (5881 meter).


Klimaat

Myanmar heeft een klimaat dat varieert van uitgesproken tropisch (in het deltagebied bij de hoofdstad Yangon en langs de kusten) tot woestijnachtig (in het hoge noorden). In de kustgebieden valt jaarlijks de meeste regen: zon 300 tot 500 centimeter. In de westelijke deelstaat Rakhine (Arakan) is niet ongewoon.

Het land kent drie seizoenen: een regenseizoen (juni-oktober), een koel seizoen (november-februari) en een heet seizoen (maart-mei). De bergstreken hebben een eigen klimaat; daar koelt het iedere avond flink af en op het Shan-plateau (in het oosten) kan het 's winters zelfs vriezen. Tijdens het regenseizoen kan het met name in de kustgebieden en rond de delta ontzettend hard regenen. De regenperiode heeft z'n eigen charme, maar je moet rekenen op onbegaanbare wegen en tegenvallende uitzichten. De meeste regen valt in juli en augustus. De beste reistijd valt samen met het koele seizoen. Het land is dan groen en de temperatuur aangenaam (maximaal rond de 30 graden). De drukste tijd valt dan ook in de periode rond de Europese kerstvakantie. In het hete seizoen is het land droog en stoffig. De temperatuur in Yangon kan oplopen tot 40 graden, de historische stad Bagan kent zelfs uitschieters naar 48 graden. De heetste maanden zijn maart en april. Dit is de minst geschikte tijd om het land te bezoeken.