Kampie.info

Reisverslag Myanmar (Birma)Myanmar of Birma

Sinds 1 oktober 2010 heet het land officieel Republiek der Unie van Myanmar. Daarvoor heette het van 1989 tot 2010 kortweg Unie van Myanmar. Nog eerder was de naam van het land Birma. Of heet het land nog steeds Birma? De Nederlandse regering noemt het land nog steeds Birma. Hoe zit dat?

Birma/Burma

In de zestiende eeuw arriveerden de Portugese handelsreizigers in het gebied. Zij noemden het land Burma, een verbastering van Bamar. Het is niet duidelijk waar de naam Bamar vandaan komt. Het zou ofwel afgeleid zijn uit een van de 16e of 17e eeuwse Indo-Arische talen waarin het land Bama werd genoemd ofwel het zou afgeleid zijn van de Indische naam Brahma-desh. Toen de Britten het land gingen overheersen namen zijn de naam Burma over van de Portugezen. In het Nederlands is de naam Burma gewijzigd in Birma.

Myanmar

In 1989 veranderde het huidige militaire regime de naam van het land van Burma in de Unie van Myanmar. Zij stelden dat dit een etnisch neutralere naam was die het land dichter bij elkaar zou brengen.

De naam Myanmar heeft historische pre-koloniale wortels. De naam komt van Myanma Naingngandaw, de lokale naam voor het land die reeds in de 12de eeuw werd gebruikt, en verwijst naar de Myanmah, een etnische groep. Het is een combinatie van de woorden voor snel (myan) en sterk (mar). Halverwege de 19de eeuw besloot het hof van Ava (de toenmalige hoofdstad) om het koninkrijk aan te duiden als Myanma Naingngandaw, het koninkrijk van Myanma.

Deze nieuwe naam wordt echter door veel dissidenten alsmede door landen zoals de Verenigde Staten en Nederland niet geaccepteerd. Zo heeft de grootste oppositiepartij in het land, The National League for Democracy (NLD), de naamswijziging altijd ontkend. Dat veel landen en organisaties de naam Birma (of Burma) blijven gebruiken zegt veel over de afkeer voor het militaire regime. Zij betwisten de legitimiteit van de naamswijziging. Zij vinden dat een militaire junta die mensenrechten schendt en niet gekozen is door het volk, niet het recht heeft de naam van het land te veranderen. Daaromj gebruiken zij nog steeds de oude naam.

De naam van het land wordt steeds minder een discussiepunt. De Nederlandse taalunie, Amnesty International en de Verenigde Naties gebruiken bijvoorbeeld de naam Myanmar wel. De Nederlandse regering hanteert echter nogsteeds de naam Birma, dit is de Nederlandse naam voor Burma. tot slot zijn er ook nog organisaties zoals de EU die iedereen te vriend proberen te houden en het land aanduiden als Burma/Myanmar.

Zelf heb ik er voor gekozen de naam Myanmar te gebruiken. Ook bij andere 'dubbele' namen zal ik voor de nieuwe variant kiezen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Yangon in plaats van Rangoon

  • Bagan in plaats van Pagan

  • Ayeyarwady rivier in plaats van Irrawady rivier

Tot slot bedoel ik als ik het heb over 'Birmanen' de grootste etnische groep in het land terwijl ik met de naam 'Birmezen' de totale bevolking bedoel.