Kampie.info

Reisverslag PeruColca Canyon

Cruz del Condor
Voor veel toeristen is een tocht van een hele dag naar Cañon de Colca een vast onderdeel van de vakantie. Minstens zo populair is de avontuurlijke wildwatertocht in de koude en zeer winderige dalketel van de canyon. Dat het hier om de diepste kloof ter wereld gaat is overigens een sprookje om toeristen te lokken. De tocht naar de Cañon de Colca is in ieder geval een onvergetelijke belevenis

U verlaat de stad in noordelijke richting, rijdt lange tijd dwars door een verlaten woestijn en passeert op 3850 meter hoogte het natuurreservaat Pampas de Cañahuas, waarin vicuña's en zeldzame, schuwe guanaco's leven. Voorbij het dorp Viscachani (4150 m) komt u op de 4800 m hoge pas waar u de Ampato (6288 m) in de verte ziet liggen. Dan gaat het steil bergafwaarts naar Chivay, waar warmwaterbronnen op stoffige toeristen wachten.Daarna volgt u enige tijd de zuidelijke rand van de Cañon de Colca, waarbij u talloze landbouwterassen uit de tijd van voor de Incaheerschappij ziet liggen.

Als u het dorp Yanque bent gepasseerd, komt u vlakbij achoma bij de Cruz del Cóndor, het best uitkijkpunt van de kloof. Hier ziet u echter niet de diepste plek van de Cañon; daarvoor moet u nog een paar uur lopen. 1200 m dieper stroomt de Rio Colca die deze geweldige canyon heeft uitgeslepen; in de toekomst wil men het rivierwater gebruiken voor kunstmatige irrigatie van de landbouwplantages. Hoog boven de kloof zweven in de vroege ochtenduren vaak majestueuze condors. Bij helder weer kun u aan de andere kant van de canyon ook de vulkaan El Misi (5597 m) zien, die zich meer dan 3000 meter boven de Cañon de Colca verheft.

Veel terrasvelden in de Canyon liggen braak. Toen de Spanjaarden het zilvererts uit de zilvermijnen in het bergland door de kloof naar de havens aan de kust begonnen te transporteren, dwongen zij de in de Canyon wonende boeren om als slaven in de mijnen te werken. Daarom zijn nu nog maar weinig terrassen in gebruik, hoofdzakelijk voor het verbouwen van gerst voor de grote brouwerij in Arequipa.