Kampie.info

Reisverslag Peru



Ica

Ica

In Ica, in 1563 gesticht door Jerónimo Luis de Cabrera, leven tegenwoordig circa 175.000 inwoners. De woestijnmetropool ligt 400 m boven zeeniveau en heeft daarom geen last van de kustnevel garúa. Integendeel, het klimaat in Ica is best aangenaam: altijd droog en zonnig, nooit te warm; meestal waait er een lichte zeebries. Zelfs op een uur autorijden van de Stille Oceaan wordt de stad nog omgeven door enorme zandduinen.

De landbouw zou zonder het in talloze kanalen omgeleide water van de Rio Ica niet kunnen bestaan; wijndruiven, alfalfa, katoen en tropische vruchten gedijen vlakbij de stad. Talrijke wijngaarden en distilleerderijen voor de beroemde en beruchte pisco, ingrediënt van Peruaans nationale cocktaildrank Pisco Sour, geven werk aan veel inwoners van Ica. U kunt hier de bodegas genoemde wijnkelders en destilleerderijen het beste tijdens de druivenoogst van februari tot april bezoeken. De bodegas Tacama, Ocucaje en Vista Alegre evenals Peña, Lovera en El Carmel in de wijk Guadalupe behoren tot de meest bezienswaardige.

Voor en dus niet na het wijnproeven kunt u het Museo Regional aan de stadsrand van Ica bezoeken. Gevestigd in een klein betonnen gebouw is het in museumkundig opzicht weliswaar niet zo actueel, maar wel overzichtelijk en informatief. Het regionale museum presenteert objecten van de Paracas-, Nazca-, en Incacultuur; getrepaneerde schedels, trofeehoofden, keramiek, mummies, schitterende voorbeelden van Paracas-weefkunst, vedermantels uit latere tijden en ook fascinerende quipus, de gecodeerde knoopkoorden van de Inca's. Op de binnenplaats van het museum kunt u vanaf een uitkijkplatform een verkleinde nabootsing van de Nazca-lijnen bekijken.

Het tweede noemenswaardige museum van Ica, het Museo Cabrera aan het Plaza de Armas is aan een heel ander thema gewijd. Het toont 10.000 stenen en rotsblokken met graveringen, waaronder afbeeldingen van gewaagde pre-Columbiaanse schedeloperaties en taferelen uit het dagelijks leven van meer dan 1000 jaar geleden. Volgens de museumdirecteur Dr. Javier Carbrera, een nakomeling van de stichter van Ica, bestaat er geen enkele twijfel omtrent de echtheid van de museumstukken, maar enige scepsis is geboden.