Kampie.info

Reisverslag PeruIslas Ballestas

Islas Ballestas

Vanaf de aanlegsteiger van de badplaats Paracas vertrekken de hele dag motorboten voor een ca. twee tot drie uur durende boottocht naar de vogel- en zeeleeuwenkolonies van Islas Ballestas. Met hoge snelheid passeert u verschillende scheepswrakken en ziet u de 50 m lange Candelabro een in de zandige kustbodem getekende kolossale drietand. Is hij verwant met de Nazca-lijnen, of - zoals Erich von Däniken veronderstelt - een landingsmarkering voor buitenaardse astronauten.

U zou de fauna van de Islas Ballestas normaal gesproken in veel koudere gebieden in de buurt van de pool verwachten, maar de ijskoude Humbolt-golfstroom die aan de Peruaanse kust naar de oppervlakte gestuwd wordt maakt deze ongewone situatie op maar 1500 km ten zuiden van de evenaar mogelijk. In het bleke zonlicht duiken de eilanden op waarvan de naam Ballestas eraan herinnert dat ze op het eerste gezicht door kogels doorzeefd lijken te zijn.

De lucht is gevuld met majestueus zwevende pelikanen, in zwermen uit de hemel vallende jan-van-genten, schreeuwende meeuwen, zwartrode incazwaluwen en aalscholvers met zwart-witte patronen. Nieuwsgierige robben begeleiden de boot. Brullende zeeleeuwen benutten de akoestiek van de rotsgewelven en natuurlijke 'amfitheaters'. Peruaanse Humboltpinguïns waggelen meer onhandig dan elegant over de klippen. In de ruwe rotswanden hebben mosselen, schaaldieren en zee-egels een vaste verblijfplaats gevonden.

Hoewel ze onder natuurbescherming vallen, ziet u op een van de kleine, onbewoonde eilanden een spookachtig aandoende guanofabriek, compleet met laadperrons en transportbanden. Peru exporteert jaarlijks 20.000 ton meststof van vogelmest van de rotseilanden in de Stille Oceaan en bewijst daarmee eens te meer dat men ook met fecaliën geld kan verdienen.