Kampie.info

Reisverslag Peru



Puno

Puno

De 3828 m hoog gelegen, 100.000 inwoners tellende hoofdstad van de gelijknamige Peruaanse provincie is de grootste haven aan het Lago Titicaca. De stad werd in 1668 gesticht bij een zilvermijn genaamd Laykakota die meer dan 10.000 mensen aantrok en tegenwoordig niet meer in bedrijf is. De 'gouden' dagen van Puno zijn immers allang voorbij, maar in de beginperiode van de stadsgeschiedenis beschikten de inwoners over veel geld hetgeen tegenwoordig nog zichtbaar is aan de kathedraal, het paleis van justitie, de Pinacoteca en andere koloniale gebouwen.

De façade van de in 1757 voltooide kathedraal (La Catedral) op het Plaza de Armas toont de sterke invloed die de inheemse tradities op de kunst van de veroveraars had. Achter deze pompeuze gevel in mestizo-stijl gaat echter een nogal bescheiden interieur schuil, waarin hooguit het waardevolle zilveren altaar uw aandacht zal trekken.

Aan de universiteit van Puno, het Unoversidad Nacional del Altiplano, studeren tegenwoordig 8000 jonge Peruanen. De universiteit werd in 1825 door de Latijns-Amerikaanse vrijheidsheld Simón Bolívar oorspronkelijk als lagere school opgericht en diende tussentijds als militaire academie. Een aantal studenten speelt in de plaatselijke voetbalploeg die in het grote stadion naast de spoorlijn iedere kampioenswedstrijd tegen de Peruaanse ploegen uit de laagvlakte met veel verschil wint, om de simpele reden dat de tegenstanders op deze hoogte al heel snel letterlijk buiten adem raken.

Een wandeling naar het Huajsapatapark, een kwartier lopen van het Plaza de Armas loont de moeite. Hier herinnert een meer dan levensgroot standbeeld van de eerste Inca, de legendarische Manco Capac, aan diens 'geboorteplaats'. Bovendien heeft u vanaf dit punt een mooi uitzicht op Lago Titicaca en de stad Puno.

De Arco Deustua in de Callle Indepencia herinnert aan de Peruanen die in de slagen van Junín en Ayacucho voor de onafhankelijkheid van Peru vielen.

Op de mercado (dagelijkse markt) in de Calle Ugarte vlak bij het spoor vindt u goede wollen producten, vooral de hier zeer praktische chullus, handgebreide wollen mutsen met nauwsluitende warme oorkleppen, tegen acceptabele prijzen en verder groente, fruit en allerlei huishoudelijke artikelen. Aan de kade aan het eind van de lange Avenida del Puerto liggen de motorboten afgemeerd die naar Taquile en Amantaní en de drijvende eilanden van Uros varen.

In de veelal goedkope hotels van Puno moet u er tijdens de koude en vochtige nachten voor alle zekerheid voor zorgen dat u 's nachts warm genoeg toegedekt bent. Het vriest vaak van juni tot augustus. De regentijd duurt van oktober tot april en vooral van december tot maart. Toch zijn er in deze maanden veel zonnige en warme dagen. Door de extreem krachtige zon met sterke ultraviolette stralen en koude wind moet iedere toerist de huid, de lippen en de ogen goed beschermen.