Kampie.info

Reisverslag Ruta Maya
(Mexico, Guatemala, Honduras en Belize)

Vlag Belize


Belize

Belize ligt in het oosten van het schiereiland Yucatán. Het land grenst in het noorden aan Mexico en in het westen en zuiden aan Guatemala. In het oosten grenst Belize aan de Caribische zee. Hier ligt het op een na langste koraalrif ter wereld en een aantal eilanden, waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe-eilanden. De meeste toeristen die Belize bezoeken brengen en bezoek aan een van deze eilanden om daar te duiken en/of te snorkelen of gewoon om een paar dagen bij te komen en te genieten van de relaxte sfeer op een van de eilanden.


Geschiedenis

Voor de komst van de Spanjaard werd het land bewoond door Maya's. En hoewel de buurlanden al in de 16de eeuw door de Spaanse veroveraars werden bezet, trokken voor zover bekend pas in de 17de eeuw de eerste Britse kolonisten (houthakkers) Belize binnen. Later werden in het land suikerrietplantages opgericht die door Afrikaanse slaven werden bewerkt. In 1840 werd het als Brits-Honduras een Britse kolonie hoewel ook het in 1821 onafhankelijk geworden Guatemala in die tijd aanspraak maakte op het land. In 1964 kreeg Brits-Honduras intern zelfbestuur. Het effectieve gezag bleef echter in handen van de gouverneur uit Groot-Brittannië. In juni 1973 kreeg het de huidige naam, Belize. Op 21 september 1981 werd Belize als laatste Latijns-Amerikaanse land onafhankelijk. Guatemala maakte echter nog steeds aanspraak op het land waardoor er in die tijd veel grensconflicten waren. Het duurde tot 1991 voordat Guatemala Belize officieel erkende als onafhankelijke staat. Tot op heden is er echter een grensdispuut tussen beide landen. Op veel Guatamalteekse kaarten is (een deel van) Belize als department van Guatemala afgebeeld.


Geografie

Centraal in het zuiden van het land ligt het enige echte gebergte van het land, het Maya-gebergte. Hier ligt ook het hoogste berg van het land, de 1160 meter hoge Victoria Peak. Het Mayas-gebergte strekt zich uit van Guatemala naar het noord-oosten van het land en vormt zo een barrière tussen het binneland en de kustvlakte. Naast het Maya-gebergte bestaat het land uit heuvels met tropische regenwouden in het binnenland en moerassen in het noord en aan de kust. Voor de kust ligt het op een na langste koraalrif ter wereld, het Barrièrerif van Belize.


Klimaat

Het klimaat van Belize is subtropisch en verdeeld in een regenseizoen en een droog seizoen. Globaal gesproken loopt het droge seizoen van december tot en met mei. De maanden februari, maart, april en mei zijn de droogste maanden. De natste maanden zijn juni, juli en augustus. Het regenseizoen kent een droge periode van circa zes weken, het "mauger"-seizoen genaamd, in augustus en september. Het noorden kent een droog seizoen dat in september begint en drie tot vier maanden duurt, terwijl het zuiden hoogstens 1 maand met droog weer kent. Toch kan het ook tijdens een droge periode wel eens flink regenen. In het moerassige kustgebied varieert de temperatuur van 10 graden op de koudste winterdagen tot 35,5 graden op de warmste zomerdagen, maar de hitte wordt meestal getemperd door de oostelijke passaatwinden. In het binnenland verschillen de temperaturen ook op die manier. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in geheel Belize op 26 graden.

Belize ligt ten westen van de route die de meeste orkanen volgen waardoor ze net om of langs Belize trekken. Een goed voorbeeld is de orkaan "Mitch" die in oktober 1998 bijna letterlijk om Belize heen trok en weinig schade berokkende. De laatste dertig jaar heeft Belize dan ook maar van vier orkanen veel last gehad. Dat Belize weer een keer getroffen wordt door een alles verwoestende orkaan is vrijwel zeker. De maanden met de meeste kans op orkanen zijn augustus tot en met oktober.

In 1961 werd de hoofdstad Belize-stad geheel door de orkaan Hattie verwoest. De regering besloot daarop dat een hoofdstad onder zeeniveau te riskant was. Hierop werd de nieuwe hoofdstad Belmopan ontworpen in het precieze geografische centrum van het land.


Bevolking

Oorspronkelijk werd Belize bewoond door Maya's en aan de kust leefden enkele Caribische indianenstammen. Tegenwoordig is de bevolking zodanig vermengd dat een onderscheid naar herkomst maar moeilijk te maken is. Maar liefst 60 procent van de bevolking is negroïde of gedeeltelijk negroïde en noemt zichzelf Creool.


Economie

Meer dan 50 procent van de bevolking leeft op het platteland. Landbouw is dan ook een belangrijke economische sector. De belangrijkste landbouwgewassen zijn mais, kidneybonen, suikerriet, citrusvruchten, bananen en zoete aardappelen. Het economische belang van de toeristische sector neemt in snel tempo toe. Toeristen komen niet alleen naar het land vanwege de vele Maya-ruïnes, maar ook vanwege de regenwouden en koraalriffen.


Belize