Kampie.info

Reisverslag Ruta Maya
(Mexico, Guatemala, Honduras en Belize)



Vlag Mexico

Mexico

Mexico, officieel de Vereninge Mexicaanse Staten, is het meest noordelijk land van Midden-Amerika. Het land grenst in het noorden aan de Verenigde Staten van Amerika en in het zuiden aan Belize en Guatemala. In het oosten wordt het land begrenst door de Golf van Mexico en in het westen door de Grote Oceaan. De hoofdstad van het land - Mexico-Stad - ligt zo'n 2.240 meter boven zeespeigel en is een van de grootste steden op de wereld. De meest gesproken taal is het Spaans, waarmee Mexico het grootste Spaanssprekende land ter wereld is.


Geschiedenis

Uxmal
De Piramide van de Tovenaar (Uxmal)

Ongeveer 30.000 jaar voor Christus drongen jagersgroepen uit Siberië het gebied dat nu Mexico heet binnen. Deze nomaden begonnen 5.000 voor Christus met landbouw in de vorm van maïs. Pas na 3.000 voor Christus was er sprake van permanente vestiging. Vanaf 1.500 voor Christus was erg echt sprake van vast bewoning en begon een gemeenschappelijk cultuurgebied: Meso-Amerika. In deze periode tot aan 300 na Christus kwamen de grote beschavingen tot stand, waaronder de Olmeekse en de Zapotheekse beschaving.

In het klassieke tijdperk van 300 tot 900 na Christus ontwikkelden de urbanisatie, kunst het ontstond het schrift en de kalender. Een voorbeeld van dit tijdperk is Teotihuacan (stad van de goden) in het noordoosten van Mexico en gebouwd door de gelijknamige belangrijke beschaving. De Maya's kwamen ook in Mexico en dat kun je hedendaags nog steeds zien in de vormen van de piramides als Palanque en Yaxchilan uit ongeveer 600 tot 800 na Christus. De laatste klassieke periode (800-1000) is herkenbaar aan de Puuc-stijl waarin de steden als Uxmal werden gebouwd.

In de postklassieke periode van het jaar 900 tot 1519 gebeurde er van alles. De Tolteken vestigde rond het jaar 900 hun hoofdstad Tollan (Tula) en breidden hun macht snel uit. Ook de Mixteken kwamen opdraven en verjoegen de Zapotheken. Rond het jaar 1000 bezitten zij het Dal van Oaxaca. Chichen Itza werd wedergeboren in de 11e en 12e eeuw door een invasie van de Tolteken. De Azteken veroverden Midden-Mexico en vestigden Tenochtitlan in 1345. In 1428 ontstond het drievoudig verbond Tenochtitlan-Texcoco-Tlacopan als machtige confederatie.

Ring op het speelveld van Chichén Itzá
Ring op het speelveld van Chichén Itzá

In 1517-1518 kwamen de eerste Spanjaarden aan wal op het schiereiland Yucatan. Ze veroverden Isla Mujeres (vrouweneiland) als eerste. Ziektes (tyfus, pokken en griep) die de Spanjaarden meebrachten deed de bevolking drastisch inkrimpen van 25 miljoen in 1519 tot 2 miljoen in 1599. Mexico werd in het jaar 1821 onafhankelijk en in 1824 werd Mexico een federale republiek met een nieuwe grondwet. De eerste Mexicaanse president heette Guadalupe Victoria. Hij schafte officieel de slavernij af. Op 5 mei 1862 vond de Slag bij Puebla plaats en werd een Frans leger vernederend verslagen. Deze dag is tot op heden een nationale feestdag in Mexico. In 1910 ontstond de Mexicaanse Revolutie doordat de liberalen en guerrilla's in opstand kwamen tegen het regime van president Díaz. Daarna gebeurde er veel en Mexico vocht tegen de Japanners in de Stille Oceaan tijdens WOII. Hierdoor werd de band met de Verenigde Staten sterker. De corruptie van de PRI (regeringspartij) werd de bevolking meer en meer duidelijk. Dit ontaarde meerdere keren in demonstraties en opstanden. In 1994 kreeg Mexico te maken met een economische crisis en werd het lid van de NAFTA.


Geografie

Wat grootte betreft is Mexico het derde land van Latijns-Amerika. De buurlanden zijn de Verenigde Staten in het noorden en in het zuiden Guatemala en Belize. Qua landschap is Mexico heel gevarieerd, want je komt er bergen, woestijnen, rivieren, vulkanen en zelfs een tropisch regenwoud tegen als je het doorkruist. Mexico ligt ook vrij hoog: een groot deel van het land ligt op een hoogte van duizend meter of hoger.

Het noordwesten van het land is een savanneachtig gebied met landbouwvalleien. Grootgrondbezitters verbouwen hier katoen, tomaten, tarwe, suikerriet en groente. Ook het bergachtige schiereiland Baja California hoort bij deze regio. Het noordoosten is iets minder droog en leent zich daardoor goed voor het verbouwen van sinaasappels, soja, suikerriet, bananen, tabak en koffie. De rest van het bergachtige noorden kamp met grote droogte en een tekort aan water. Wel wordt er in de geïrrigeerde valleien katoen verbouwd. Daarnaast is veeteelt hier een belangrijke inkomstenbron.

Mexico’s zuidelijke deel bestaat uit een gevarieerd landschap dat gekenmerkt wordt door valleien, kustvlakten en bergen. Er zijn amper mogelijkheden voor landbouw en dat is de reden dat dit gebied een van de armste regio's van het land is. Aan de kust zijn de omstandigheden wat beter. Daar worden producten als koffie, bananen, maïs en bonen verbouwd.

Centraal-Mexico is een enorme hoogvlakte met pieken van 2500 meter. Het grootste gedeelte van de Mexicaanse bevolking woont in deze regio. De twee dichtstbevolkte steden van Mexico, Mexico-stad en Guadalajara zijn hier eveneens te vinden.


Klimaat

Pelikanen en flamingo's bij Celestún
Pelikanen en flamingo's bij Celestún

Doordat het land zo groot is kent Mexico ook diverse klimaten. Niet alleen de grootte, maar ook de verschillende hoogtes zorgen voor verschillende klimaten. De kuststreken en de gebieden tot 750 meter hoogte kennen een warm klimaat, van 750 meter tot 2000 meter hoogte is een gematigd klimaat en boven de 2000 meter heerst een koud klimaat. De boomgrens stopt bij ongeveer 4000 meter. Bijna overal in Mexico is de winter het droge seizoen en de zomer het regenseizoen. Uitzondering hierop zijn twee gebieden waar het hele jaar door regen valt: de kust van Chiapas en de hellingen van Tampico en Tabasco. Op het schiereiland Yucatan komen orkanen voor. De kustplaatsen Cancún en Playa del Carmen krijgen in het orkaanseizoen regelmatig een bezoek van een orkaan die verwoestend kan zijn. Ook in het noordoosten van Mexico in Puerto Vallarta heeft een orkaan veel verwoest.

De beste reistijd is van oktober tot april in het droge seizoen. In mei begint in het zuiden van Mexico het regenseizoen wat doorloopt naar het noorden tot oktober. In deze periode is ook het orkaanseizoen. Regenseizoen betekent echter niet dat het de hele dag regent. Echter er is een grote kans dat er dagelijks een fikse bui valt. Deze zijn vaak hevig en van korte duur. In deze periode is het vaak erg warm en vochtig.

In Mexico-stad schommelt de temperatuur het hele jaar door tussen de 20 en 26 graden overdag. De nachten kunnen koud zijn, maar vrijwel nooit onder het vriespunt. Merida (Yucatan) kent een ander klimaat. Hier komt de temperatuur niet vaak onder de 28 graden overdag. Ook 's nachts blijft het vrijwel het gehele jaar rond de 20 graden Celsius. Het hoger geleden Monterrey in het noord-oosten van Mexico kent grotere schommelingen in temperatuur. In de zomermaanden wordt het hier 32 tot 36 graden overdag, terwijl het in de wintermaanden krap 20 graden is.


Bevolking

Straatbeeld in San Cristóbal de las Casas
Straatbeeld in San Cristóbal de las Casas

Nadat Cortéz en zijn mannen Mexico hadden veroverd, kwamen steeds meer Spanjaarden naar dit land dat met zijn grote zilvervoorraden, niet alleen een rijke toekomst, maar ook prestige beloofde. Er ontstond een vermenging van de Spanjaarden met de Indiaanse vrouwen en de hieruit voortgekomen kinderen worden mestiezen genoemd. Mulatten zijn de halfbloeden voortgekomen uit een vermenging van de Spanjaarden met de geïmporteerde negerslaven.

Momenteel is zo'n 75 procent van de bevolking mesties, terwijl de indianen ongeveer 20 procent van de bevolking uitmaken. De resterende 5 procent is van Europese, Afrikaanse of Arabische afkomst. De officiële taal is Spaans en de Indiaanse bevolking spreekt de oude dialecten.

Het zijn over het algemeen zeer gastvrije, vriendelijke, hoffelijke en zorgzame mensen en begroeten elkaar vrijwel altijd door het geven van een hand. Zijn mensen bekenden van elkaar dan is de begroeting meestal in de vorm van een kus of korte omarming, un abrazo. Hier zijn relaties en vriendschappen, naast religie, de meest belangrijke zaken van het leven en men zal altijd geïnteresseerd vragen naar uw familie. Men is niet bang om emoties te tonen en ze zijn zeer gesteld op titels, dus regelmatig zult u het woord 'Licenciado/a' horen. Elke afgestudeerde aan de universiteit krijgt de titel van Licenciado, behalve diegenen, die een technische studie achter de rug hebben, zij worden Ingeniero/a genoemd.


Economie

Tortilla's bakken in Zinacantán
Tortilla's bakken in Zinacantán

Ongeveer en kwart van de bevolking leeft van de landbouw op kleine boerenbedrijfjes waarop met name maïs, bonen en pompoenen worden verbouwd. De belangrijkste exportartikelen van het land zijn koffie, katoen en suikerriet. Vanuit het noorden van het land wordt veel vlees geëxporteerd, terwijl de visserij aan de kust tonijn, ansjovis, sardientjes en garnalen oplevert. Ongeveer een derde deel van het land is bedekt met bos, dat zorgt voor tropisch hardhout en gom, de grondstof voor kauwgum.

Mexico heeft veel bodemschatten. Zo is Mexico een van de grootste olieproducerende landen buiten de OPEC. Met name in de Golf van Mexico wordt veel olie gewonnen. Olie is dan ook een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. Mexico is verder 's werelds belangrijkste producten van zilver. Ook beschikt het land over grote voorraden steenkool en uranium. In de energiebehoefte van het eigen land spelen waterkrachtcentrales een belangrijke rol. Deze leveren 34 procent van de energiebehoefte.

Hoewel de economie van het land zeer divers is en het land beschikt over veel bodemschatten heeft het land eind vorige eeuw een aantal ernstige crises doorgemaakt. Zo daalde in 1995 de economische activiteiten met zeven procent en verloren meer dan een miljoen Mexicanen hun baan.


Mexico