Kampie.info

Reisverslag Ruta Maya
(Mexico, Guatemala, Honduras en Belize)Inleiding

Na eerdere reizen naar bestemmingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië heb ik in 2009 gekozen voor een reis naar Midden-Amerika. En meer in het bijzonder, een rondreis door Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Een reis die ook wel bekend staat als de Ruta Maya.

Deze reis heb ik geboekt bij Sawadee in Amsterdam. Een organisatie die groepsreizen met veel individuele vrijheid aanbiedt. Bij deze reizen staat de route vooraf vast en zijn vervoer en overnachtingen geregeld. Verder is het vrijheid blijheid.

Van deze reis heb ik een verslag geschreven dat je hier kunt lezen. Tijdens deze reis heb ik veel foto's gemaakt. Een selectie van deze foto's kun je hier bekijken.

Week 1

Na van Amsterdam naar Cancún (Mexico) gevlogen te zijn trek ik in de eerste week door Mexico. Vanuit Cancún ga ik achtereenvolgens naar Mérida, Campeche en Palaneque om aan het eind van de eerste week aan te komen in San Cristóbal de las Casas. Onderweg bezoek ik diverse oude Maya steden zoals Chichén Itzá, Uxmal en tot slot de tempels van Palanque.

Maar ook geniet ik in deze eerste week van de mooie natuur in dit gedeelte van Mexico. Zo breng ik onder andere een bezoek aan de watervallen bij Agua Azul en Misol-Ha.

Week 2

In de tweede week van deze reis maak ik vanuit San Cristóbal de las Casas een uitstapje naar de dorpjes Zinacantán en Chamula. In deze laatste plaats bekijk ik de beroemde kerk waar de Tzotzil-indianen hun geloof - een mengelmoes van het katholicisme en oude Maya rituelen - beleven.

Na San Cristóbal de las Casas verlaat ik Mexico en vervolg ik mijn rondreis in de westelijke hooglanden van Guatemala. Hier overnacht ik in de Tak'alik Maya Lodge. Hierna reis ik via Totonicápan, Chichicastenango (waar ik een bezoek breng aan de beroemde markt), Lago Atitlán naar Antigua.

Week 3

In deze week beklim ik voor het eerst in mijn leven een actieve vulkaan. Hoog op de Pacaya-vulkaan zie ik hoe een brede stroom gloeiende lava de vulkaan uitstroomt. Iets wat ik nooit meer zal vergeten.

Halverwege de week ga ik al weer naar het derde van de vier landen die ik tijdens deze rondreis zal bezoeken, Honduras. Hier breng ik een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Copán. Hier geniet ik niet alleen van de mooie oude Maya stad, maar ook van de schitterende natuur. Na Copán verlaat ik Honduras en ga terug naar Guatemala waar ik oud en nieuw zal vieren.

Week 4

Deze al weer laatste week van de 'Routa Maya' begin ik in Tikal op de 65 meter hoge tempel IV, het hoogste pre-Columbiaanse bouwwerk in heel Amerika. Na Tikal verlaat ik Guatemala om naar Belize te gaan. Belize, het voormalige Brits Honduras, is totaal anders dan de landen waar ik tot nu toe ben geweest. Niet alleen wordt er een andere taal gesproken, de hoofdzakelijk Creoolse bevolking ziet er ook heel anders uit. Na een paar dagen relaxen op Caye Caulker ga ik terug naar het land waar deze rondreis begon, Mexico. Na hier in Tulum de enige overgebleven aan zee gelegen Maya stad bekeken te hebben, vlieg ik terug naar Nederland.