Kampie.info

Reisverslag Ruta Maya
(Mexico, Guatemala, Honduras en Belize)



San Cristóbal de las Casas

San Cristobal de Las Casas

Foto's San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal de las Casas, de vroegere hoofdstad van de Mexicaanse staat Chiapas en het gebied eromheen herbergen veel moois. De stad ligt in een prachtig natuurgebied, gelegen in de hooglanden, met veel naaldbomen en wilde orchideeën. De Tzotzil- en Tzeltalindianen uit de directe omgeving komen iedere morgen op de kleurrijke markt hun waren aanprijzen. Het leven van de indianen is hier nog zeer traditioneel, wat onder meer tot uiting komt in een eigen taal en authentieke kleding.

San Cristóbal werd in 1528 gesticht door Diego de Mazariegos, die het Ciudad Real noemde. Na de onafhankelijkheid van Mexico kreeg de stad haar huidige naam, ze is genoemd naar Bartolomé de las Casas, geestelijke en voorvechter van rechten voor de indiaanse bevolking. Het was oorspronkelijk de hoofdstad van Chiapas, een functie die de stad tijdens het Porfiriaat kwijtraakte aan het meer westelijk gelegen Tuxtla Gutiérrez. Naar verluidt waren de inwoners hier zo ontstemd over, dat zij gedurende de Mexicaanse Revolutie feller vochten dan inwoners van andere steden.

San Cristóbal is bekend vanwege haar koloniale architectuur. Het is een populaire bestemming voor toeristen, ook omdat de Mayastad Palenque er niet ver vandaan ligt. Sinds 1994 zijn ook de Zapatistas prominent aanwezig in San Cristóbal.