Kampie.info

Reisverslag Verenigde Staten
(Het diepe zuiden en grote steden)Gatlinburg

Gatlinburg is de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan de prachtige Great Smoky Mountains. Het is een gezellig plaatsje dat misschien vanwege de huizenstijl een beetje aan de Alpen doet denken.

Vele restaurantjes en terrasjes maken het tot een sfeervol geheel. Vanuit Gatlinburg kun je ook eenvoudig Dollywood bekijken (het amusementspark van Dolly Parton).


Links naar aanvullende informatie:

Boekenlijst

ESTA

Foto's

Tioga Tours

Zaterdag 7 september 2019


Pancake House

Vandaag heb ik een dag gepland waarop ik weinig in de auto wil zitten. Maar voordat ik op pad ga loop ik eerst naar een pannenkoekenrestaurant vlakbij het hotel. Als ik het restaurant binnen kom is het er, ondanks dat het nog maar net acht uur is, al behoorlijk druk. Maar de echte drukte moet dan nog komen want als ik, na een goed ontbijt, een half uur later weer naar buiten loop staat er een lange rij wachtenden voor de ingang. In neem me voor om hier morgenochtend weer te gaan ontbijten.

Na het ontbijt rij ik in de richting van de Roaring Fork Motor Nature Trail, een tien kilometer lange toeristische route. Maar nog voordat ik bij het begin van de trail ben zie ik een bordje dat verwijst naar de Rainbow Waterfall. Zegt mij niets, maar klinkt goed en ik heb zin om een stuk te lopen. Ik zet de auto op de parkeerplaats en loop naar de informatieborden. Volgens de borden is de trail 2,7 mijl (ongeveer 4,5 kilometer). Dat lijkt me wel wat. Ik begin aan de wandeling. Ondanks dat het een stuk koeler is dan de laatste dagen, de zon gaat met enige regelmaat schuil achter de wolken, en ik in de schaduw van de bomen door het bos loop, duurt het niet lang of ik loop weer flink te zweten. Genietend van de omgeving, die ik op foto's probeer vast te leggen, loop ik ongeveer anderhalf uur naar boven totdat ik bij de waterval ben. Niet spectaculair zo in deze droge periode, maar wel mooi en met de wandeling er naar toe zeker de moeite waard. In het bos schijnen veel soorten dieren te leven. Van kleien tot groot. Oftewel van konijnen tot beren. Tijdens mijn wandeling naar de waterval heb ik zelf geen dieren gezien. Een echtpaar dat ik spreek heeft net een zonnenende ratelslang gezien die al ratelend aangaf de aanwezigheid van de wandelaars niet op prijs te stellen. Andere wandelaars vertellen over een beer met twee jongen die ze hebben zien lopen. Dat zou ik graag willen zien en fotograferen. Voordat ik aan de wandeling terug begin zet ik daarom uit voorzorg mijn telelens op de camera. Maar helaas zie ik geen beren. Wel steekt een ree met twee jongen vlak voor mij het pad over. Ook mooi.

Tegen de tijd dat ik terug ben bij de auto is het inmiddels kwart voor één en moet ik nog beginnen aan de Roaring Fork Motor Trail. Een trail die ik vanmorgen had willen rijden. Ik sta in twijfel wat te doen. Terugrijden naar Gatlinburg om daar te gaan lunchen of doorrijden. Ik kies voor de laatste optie. Dat betekent wel dat mijn lunch voorlopig bestaat uit twee mueslirepen.


Ely's Mill

De Roaring Fork Motor Trail blijkt een mooie route door een mooi gebied. Op verschillende plekken zijn parkeerplaatsen. Vaak op plekken waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Wel typisch Amerikaans om de natuur vanuit je auto te verkennen. Dit zou ook een mooie mooie route zijn om te fietsen, maar ik heb in Gatlinburg geen zaak gezien waar fietsen verhuurd werden. Onderweg zie ik ook geen fietsers. Dat zou in het fietsgekke Nederland wel anders geweest zijn. Zelf maak ik onderweg nog een korte wandeling voordat ik bijna aan het eind van de trail bij een oude watermolen stop. Helaas is een deel van de molen en het terrein om de molen heen vandaag afgesloten voor toeristen in verband met een huwelijksfeest. Een kleine tegenvaller. Maar daar staat een grote meevaller tegenover in de vorm van een vrouw die zelf gebakken appelflappen en andere lekkernijen verkoopt. Ik koop bij haar een appelflap en een plak bosbessencake. Aangevuld met een blikje Fanta dat ik in de souvenirshop koop een lekkere, late lunch.

Iets na drie├źn ben ik terug in Gatlinburg. Aan het begin van de dag was ik van plan om aan het eind van de middag naar Clingmans Dome, zo'n 45 minuten rijden vanaf Gatlinburg, te gaan om daar 'de Smokies' bij zonsondergang te fotograferen maar ik op dit moment geen zin om er nog op uit te trekken. De rest van de middag breng ik daarom door aan de rand van het zwembad van het hotel waar ik verder lees in het boek 'Amerikanen fietsen niet' over twee Nederlanders die vanuit Miami naar San Fransisco fietsen.

Vandaag gereden afstand:
18 kilometer / 11 mijl

Hotel:
Glenstone Lodge
504 Historic Nature Trail
Gatlinburg